Iran ilmoittaa ylittäneensä ydinsopimuksen rikastetun uraanin rajan

EU saanut pakotteidenkiertomekanismin käyttöön, Iranin mielestä se ei riitä
Ulkomaat

Iran on ylittänyt ydinsopimuksessa asetetun rikastetun uraanin rajan, sanoo maan ulkoministeri Mohammad Javad Zarif uutistoimisto ISNA:lle.

Ylitys ei tullut yllätyksenä, sillä toukokuussa Iran ilmoitti lakkaavansa toistaiseksi noudattamasta osaa vuoden 2015 ydinsopimukseen liittyvistä sitoumuksistaan. Tuolloin oli kulunut vuosi siitä, kun Yhdysvallat irtautui ydinsopimuksesta.

Sopimuksessa Iran sopi muiden maiden kanssa muun muassa siitä, ettei se varastoisi kerralla yli 300:aa kiloa rikastettua uraania, jota voidaan käyttää ydinaseiden valmistamiseen.

Sopimuksen tarkoituksena on sitouttaa Iran rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden keventämiselle.

Iran on uhannut rikkoa sopimusta myös muilta osin, elleivät sopimuksen jäljellä olevat osapuolet Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä auta sitä kiertämään pakotteita etenkin öljyn myynnin osalta. EU kertoi perjantaina, että pakotteiden kiertämiseen suunniteltu INSTEX-mekanismi oli vihdoin toiminnassa ja ensimmäiset kaupat tekeillä. Zarifin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat kiristyneet viime aikoina sodalla uhittelemiseen asti. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerrottiin viime viikolla jo hyväksyneen sotilaalliset iskut Irania vastaan lennokin alasampumisen vuoksi, mutta peruneen ne viime hetkellä.