Egyptissä kuolemantuomio 75 ihmiselle – Taustalla satojen hengen vaatineet levottomuudet

Egypti

Egyptissä oikeus antoi lauantaina kuolemantuomion 75 ihmiselle. Syytetyt ovat islamisteja ja joukossa on Muslimiveljeskunnan tunnettuja johtohahmoja.

Tuomiot liittyvät liikkeen elokuussa 2013 järjestämään istumaprotestiin, jossa protestoitiin Muslimiveljeskunnan presidentin Mohamed Mursin syrjäyttämistä kuukautta aiemmin.

Maan armeijan tekemää syrjäyttämistä edelsivät suuret joukkoprotestit.

Istumaprotesti päättyi väkivaltaisesti, kun Egyptin turvallisuusviranomaiset hajottivat kaksi protestileiriä, minkä seurauksena satoja ihmisiä kuoli. Satoja lisää kuoli katulevottomuuksissa Mursin kannattajien ja poliisien välillä seuraavien kuukausien aikana.

Kaikkiaan syytettyinä on vähän yli 700 ihmistä. Heitä syytetään poliisien tappamisesta sekä omaisuuden tuhoamisesta.

Yksi syytetyistä on huomattava egyptiläinen kuvajournalisti Mahmud Abu Zeid, joka tunnetaan yleisesti myös nimellä Shawkan.

Hän sai toukokuussa Unescon lehdistönvapauspalkinnon. Oikeus lykkäsi tuomiota hänen ja joidenkin muiden kohdalla.

Shawkan ja sadat muut syytetyt ovat olleet vankilassa vuosia, vaikka rikoslaissa on säädetty oikeudenkäyntiä edeltävän pidätyksen mitaksi enintään kaksi vuotta. Oikeudenkäyntiä on lykätty useita kertoja, kertoo Independent.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch sanovat, että ainakin 40 000 ihmistä pidätettiin vuoden aikana Mursin syrjäyttämisestä.

Egyptiläiset tuomioistuimet ovat tuominneet kuolemaan tai pitkiin vankilatuomioihin satoja ihmisiä, mukaan lukien Mursin ja useita Muslimiveljeskunnan johtajia.

Useat ovat valittaneet tuomioistaan ja heidän juttunsa käsitellään uudelleen. Tästä huolimatta 26 teloitusta on pantu täytäntöön.

Presidentti Abdel Fattah al-Sisi on hallinnut Egyptiä rautaisella otteella, ja lukuisia ihmisoikeusaktivisteja istuu vankilassa ”terrorismista” syytettynä.

Sisi valittiin uudelle nelivuotiselle virkakaudelle tämän vuoden maaliskuussa. Häntä vastassa vaaleissa oli vain yksi opposition edustaja.