Antti Kaikkonen:

Tavallinen saattaa sittenkin olla parasta

Blogi

Olemme eläneet viimeiset neljä vuotta erikoista aikaa – Donald Trumpin valtakauden aikaa Yhdysvaltain presidenttinä. Erityisen merkillisiä ovat olleet aivan viimeisimmät viikot. Keskellä maailmanlaajuista pandemiaa, juuri kun olisi voinut ajatella, että nyt ei todellakaan tarvita mitään ylimääräisiä haasteita, alkoi Yhdysvalloista kuulua kummia.

Trumpin kannattajat olivat tunkeutuneet keskiviikkona 6.1. kongressitaloon Washingtonissa. Tunkeutuminen tapahtui samaan aikaan, kun kongressi oli kokoontunut laskemaan ja julistamaan valistajakokouksen presidentinvaalitulosta. Käytännössä siis sinetöimään Joe Bidenin valintaa ja vallanvaihdosta.

Tapahtumat olivat demokratian häväistys, erään aikakauden ja sen käytöstapojen heijastus.

Trump ei hyväksynyt presidentinvaalien tulosta ja kehotti Twitterissä kannattajiaan tulemaan tammikuun 6. päivä Washingtoniin ja olemaan ”villejä”. Näin kirjaimellisesti tapahtui.

Tapahtumien eturintamassa näyttäytyi sarviin, turkkeihin ja Trump-lippuihin pukeutuneita henkilöitä. Tuhansien ihmisien massat kokoontuivat Capitol-kukkulalle ja tunkeutuivat kongressirakennukseen. Saimme nähdä karmaisevia kuvia tunkeutujista muun muassa puhemies Nancy Pelosin huoneesta.

Tapahtumat olivat demokratian häväistys, erään aikakauden ja sen käytöstapojen heijastus.

Tämä on myös vuosien kehityksen tulos yhteiskunnan polarisoitumisesta. USA on tällä hetkellä pahasti kahtia jakautunut. Keskiviikkona 20.1. valtaan astuneella presidentillä Joe Bidenilla on valtava työ kansakunnan yhdistämisessä. Toivon Bideniltä eheyttävää politiikkaa, niin Yhdysvaltain sisällä kuin kansainvälisissä suhteissakin.

Samaa kahtiajakautumista on havaittavissa myös muualla päin maailmaa. Emme ole välttyneet siltä Suomessakaan.

Some- ja vähän muidenkin keskustelujen luonne on kiristynyt vuosi vuodelta, vastapäiden mielipiteet nostavat päätään. Välillä tuntuu, että repijöitä on liikkeellä rakentajia enemmän.

Käytöstavat unohtuvat. Aivan liian usein.

Käymme kuntavaalit huhtikuussa. Ehdokashankinta on käynnissä ympäri Suomea ja puolueilla on yritys päällä. Käymme vaalit näin pandemia-aikana monessa mielessä eri tavoin kuin aiemmin. Nyt ei ole kovin paljoa mahdollisuutta järjestää esimerkiksi kasvokkain tapahtuvia tupailtoja tai vaalitilaisuuksia, alueellisia eroja toki on. Toki niitä voi järjestää virtuaalisesti, ja ulkoilmassa järjestettävät tapahtumat ovat jossain määrin mahdollisia. Mutta ihmisten lähikohtaamiset jäävät normaalia vähempään. Ne, joissa pääsee keskustelemaan kunnolla, kuulemaan ja kommentoimaan. Pääosa kampanjoinnista käydään virtuaalisesti.

Virtuaalisessa maailmassa tuntuu välillä olevan helppoa järkevänkin ihmisen sortua ylilyönteihin. Vaalihumun kuumentuessa niitä tullaan vielä näkemään. Erityisesti polarisoituneessa keskustelukulttuurissa.

Keskusta peräänkuuluttaa sivistynyttä keskustelua ja käytöstapoja. Uskomme enemmän rakentamiseen kuin repimiseen. Emme halua politiikkaan Amerikan meininkiä. Olemme tolkun puolue, tavallisen suomalaisen asialla. Kuten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen totesi eduskuntaryhmän talvikokouksessa: tavallinen saattaa sittenkin olla parasta. Se vaihtoehto on keskusta.

Näin se on. Tule mukaan.

Antti Kaikkonen Antti Kaikkonen on puolustusministeri ja keskustan viidennen kauden kansanedustaja Tuusulasta. Hän toimi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2016-2019.