Savusumussa ei EU-lippu liehu
Euroopan unionin perussopimuksessa todetaan, että EU:n toiminnan pitää varmistaa ihmisten terveyden korkeatasoinen suojelu. Se on paljon luvattu. Onko EU pitänyt lupauksensa?
Vastaus riippuu katselukulmasta, mutta monelta osin lupauksen täyttämiseen on vielä paljon matkaa. Perussopimuskirjauksen ja ihmisen terveyden välillä on monta vaikuttavaa tekijää. Asiaa on selkeintä lähestyä esimerkin kautta.
Ilmanlaatu on yksi hyvä mittari kuvata ympäristön terveellisyyttä.
Tuoreiden tutkimusten mukaan pienhiukkaset aiheuttivat yli 400 tuhannen ihmisen ennenaikaisen kuoleman EU-alueella. EU:n luontainen vahvuus on kansallisvaltioiden rajat ylittävässä yhteistyössä, jota hyvän ilmanlaadun varmistamiseen tarvitaan.
On väitetty, että Volkswagenin ongelmat, jotka johtivat lopulta päästöskandaaliin, olivat joidenkin tiedossa jo aiemmin. Asiaan puuttumisen hitaudessa kyse ei ollut liian tiukasta EU-sääntelystä, vaan työpaikoista ja riippuvuudestamme vanhentuneeseen teknologiaan.
Saksan autoteollisuus on valtio suurvallan sisällä.
Se on jättiläinen, jota poliitikot kuuntelevat herkällä korvalla. On itsestään selvää, että Saksan poliittinen johto toimii aktiivisesti oman teollisuutensa puolesta.
Yhtä selvää on se, että jokainen muu EU-maa toimii samalla tavalla. Kaikki eivät kuitenkaan tuota vuosittain yli 15 miljoonaa autoa maailman teille. Saksalla on muita EU-maita suurempi vastuu puhtaasta ilmasta.
Terveyttään vaaliva kansalainen ei voi olla tyytyväinen tilanteeseen.
Vaikka ilmanlaatu on parin vuosikymmenen aikana parantunut huimasti, olemme hyvin kaukana maailman terveysjärjestön suosituksista hyvästä ilmanlaadusta.
EU:n kaupungeissa elävästä väestöstä kahdeksan prosenttia elää alueilla, jossa pienhiukkasten raja-arvot ylittyvät. Maailman terveysjärjestön luokituksella prosenttiosuus on yli 85.
EU on koko olemassaolonsa ollut korostetusti kaupankäynnin esteiden vähentämiseen pyrkivä yhteisö. Kun EU-lakikirjan laittaa pöydälle, se avautuu itsestään kohdasta sisämarkkinat.
Sisämarkkinoiden kehittäminen on tärkeää. Samalla on kuitenkin huolehdittava kansalaisten terveyttä suojelevan lainsäädännön kehittämisestä ja sen noudattamisesta.