Tutkimuskeskus onnistui tuottamaan kahvia laboratoriossa Espoossa – ensimmäinen kuppi oli "jännittävä kokemus"
Teknologian tutkimuskeskus VTT on tuottanut ensimmäiset kahvierät laboratoriossaan Espoossa. Kahvin bioteknologinen tuotanto alkoi VTT:n laboratoriossa kahvisoluviljelmän perustamisesta. Kun solulinja saatiin kasvamaan hyvin, se siirrettiin bioreaktoreihin suuremman biomassamäärän tuottamiseksi.
Kahvisolukon eli kasvisolubiomassan koostumus analysoitiin ja sille kehitettiin sopiva paahtoprosessi. Kehitystyöhön osallistui VTT:n kasvibiotekniikan, kemian ja elintarviketieteen asiantuntijoita.
– Ensimmäisen kupin nauttiminen oli jännittävä kokemus, kertoo tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer VTT:stä.
– Koulutettu aistinvarainen arviointipaneelimme ja analyysitulokset osoittivat, että paahdetun kahvisolukon profiilissa oli tuoksun ja maun osalta paljon yhtäläisyyksiä tavallisen kahvin kanssa. Kahvinvalmistusta voidaan kuitenkin pitää omana taiteenlajinaan, ja siihen liittyy toistoon perustuvaa optimointia asiantuntijoiden valvonnassa.
VTT:n tiedotteen mukaan kahvi on hyvä esimerkki usein kestämättömästi ja epäeettisesti tuotetusta maataloustuotteesta. Sen kysyntä kasvaa, mutta viljelyala pienenee ilmastonmuutoksen vuoksi. Viljelyalan lisääminen johtaa metsäkatoon erityisesti herkissä sademetsissä.
Tällä hetkellä kaikki laboratorio-olosuhteissa tuotettu kahvimateriaali on kokeellista ruokaa, ja sen markkinointi EU-maissa edellyttää viranomaishyväksyntää uuselintarvikkeeksi. Yhdysvalloissa markkinointi edellyttää FDA:n (Food and Drug Administration) hyväksynnän.
Teknisesti uuden kahvin tuotantoprosessi perustuu olemassa olevaan ja vakiintuneeseen teknologiaan, kuten bioreaktorin käyttöön. Ajatus kahvisolujen käytöstä kahvin valmistukseen esitettiin P. M. Townsleyn julkaisussa ensimmäisen kerran vuonna 1974.
VTT:ssä hanke on osa tavoitetta kehittää perinteisille maataloustuotteille bioteknologisia valmistustapoja. Soluviljely on yksi keino edetä kohti kestävämpää elintarviketuotantoa.
– Kasvisolujen kasvattaminen vaatii prosessin skaalauksen ja optimoinnin erityistä asiantuntemusta. Kahvisolukon jatkojalostus ja tuotekehitys sekä viranomaishyväksyntä ovat seuraavia askeleita matkalla kohti kaupallista tuotetta, Rischer sanoo.
Hän arvioi tuotannon käynnistymisen olevan noin neljän vuoden päässä.