Leppä kehottaa kauppoja ja ravintoloita brasilialaisen lihan boikottiin – "Näytön paikka siirtyä sanoista tekoihin"
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vetoaa kauppaan ja ravintoloihin brasilialaisen lihan boikotoimiseksi.
– Haluan nähdä täyskiellon sellaiselle tuontilihalle, jonka tuotanto on vastoin kaikkia ilmastosopimuksia, joita itse noudatamme, sekä tuotettu täysin vastoin omia eläinten hyvinvointiin ja antibiootteihin liittyviä standardejamme, Leppä jyrähtää tiedotteessaan.
Leppä tukee valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) esitystä, että EU ja Suomi selvittäisivät pikaisesti mahdollisuuden kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonnin johtuen Amazonilla poltettavasta sademetsistä.
– Jaan ministeri Lintilän huolen, sillä on täysin kestämätöntä, että Amazonin sademetsiä poltetaan soijan- ja naudankasvatuksen tieltä tuhoten samalla yhtä maailman tärkeimmistä hiilinieluista.
Lepän mukaan monilla kaupoilla ja ravintoloilla on vaikuttavat vastuullisuusperiaatteet, joissa linjataan ilmastokestävästä ruuantuotannosta. Nyt olisi näytön paikka siirtyä sanoista tekoihin ja vetää brasilialainen liha pois myynnistä.
– Tämä olisi palvelus myös kuluttajille, sillä yhä useampi ottaa ilmasto- ja vastuullisuuskysymykset huomioon ravintoiloissa asioidessaan ja ruokaostoksia tehdessään. On kuitenkin syytä korostaa, että sademetsien pelastaminen ei voi olla yksittäisten kuluttajien vastuulla. Sen sijaan meidän päättäjien vastuulla se on.
Leppä muistuttaa, että kotimaassa tuotettu naudanliha on myös ilmaston kannalta paras vaihtoehto.
– Naudanlihan tuotanto perustuu meillä itse kasvatettuun nurmirehuun, eikä se syrjäytä viljantuotantoon soveltuvaa peltoviljelyä. Tuotantoa valvotaan tarkasti ja sitä koskevat tuet ovat ympäristöehdollisia, ministeri Leppä painottaa.
Keskustan kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä syyttää Keskoa brasilialaisen lihan ilmastopesusta sekä suoranaisesta kuluttajien harhaanjohtamisesta.
K-ryhmälle kuuluvassa Kespron tukussa on myynnissä brasilialaista lihaa. Kärnä pitää erityisen raskauttavana, että Kespron nettisivuilla brasilialaista lihaa suorastaan ilmastopestään hyväksi valinnaksi.
–Sivuilla todetaan, että liha kuljetetaan Etelä-Amerikasta kylmäkonteissa ja matka kestää noin kuukauden. Se unohtuu mainita, että tällainen kuljetus lisää merkittävällä tavalla brasilialaisen lihan päästöjä suhteessa kotimaiseen lihaan. Kespro myös väittää sivuillaan, että eläimiä kohdeltaisiin brasiliassa hyvin, vaikka tosiasiassa hyvinvointivaatimukset ovat heikot ja eläimille syötetään tarpeettomasti antibiootteja rehun seassa.

Kärnä huomauttaa, että nettisivuilla myös todetaan kuluttajille, että liha ei ole peräisin Amazonasin alueelta, vaan Mato Grossosta.
– Suomalaiset kuluttajat eivät välttämättä tiedä, että myös Mato Grosson provinssi palaa parhaillaan. On vastuutonta kaupitella tällaista lihaa kenellekään.
Kärnä kiittelee S-ryhmää ja Lidliä, jotka ovat jo käytännössä luopuneet tai luopumassa vuoden loppuun mennessä brasilialaisen lihan käytöstä.
– Kesko on nyt saatava mukaan tähän samaan rintamaan. Brasilialaisen lihan lisäksi meidän on kiellettävä kaikkien brasilialaisten soijatuotteiden, rehu mukaanluettuna, maahantuonti. Tavoitteen tulee olla kaiken soijankäytön lopettaminen, sillä soijaa ostamalla lisäämme sen kysyntää ja viljelyä, välillisesti myös Brasiliassa.
Kärnän mukaan soijavapaus on myös kilpailuvaltti, joka kannattaa hyödyntää kotimaisessa maataloudessa.