Kaikkonen, Lindtman vai Orpo?
Alue- ja kuntavaalien tulos ja vaalien jälkeiset kannatusmittaukset osoittavat, että suomalainen politiikka on liikkeessä.
Opposition keskusta ja SDP nousevat. Hallituksen toinen pääpuolue, perussuomalaiset, on romahtanut. Kokoomus pärjää edelleen hyvin, mutta pärjääkö loputtomiin? Alue- ja kuntavaalit olivat jo tappiolliset.
Eduskuntavaaleihin on vielä pari vuotta ja mitä tahansa voi tapahtua. Päävaihtoehdot kuitenkin hahmottuvat jo.
Kaikkonen, Lindtman vai Orpo? Siinä ovat pääministeriehdokkaat.
Kaikkonen osoitti sekä hävittäjähankinnan että Nato-jäsenyyden yhteydessä vakaata, luottamusta herättävää johtajuutta. Sellaista Suomi näinä turvattomina ja vaarallisinakin aikoina tarvitsee.
Lindtman on saanut SDP:n kannatuksen korkealle, mutta johtavissa valtiollisissa tehtävissä hän on kirjoittamaton lehti.
Orpo on pääministerinä näyttönsä antanut.
Suomi ajelehtii. Jopa ulkopolitiikasta on saatu aikaan sotku. Pahinta jälkeä Orpo ja kokoomus ovat saaneet aikaan sisäpolitiikassa.
Näyttää, että aina kun kokoomus on pääministeripuolue, Suomi ajautuu vakaviin velka-, työttömyys- ja talousongelmiin.
Niin kävi Holkerin hallituksen aikana. Niin kävi Kataisen hallituksen aikana. Niin näyttää käyvän myös Orpon hallituksen aikana.
Suomi on korviaan myöten veloissa ja tarpoo lamassa ja työttömyydessä. Alue- ja kuntavaalien jälkeen pidetty puoliväli- ja kehysriihi ei tuonut käännettä parempaan.
Isänmaan tulevaisuus on epävarma. Mitään näkymää talouden kasvusta ja työpaikoista ei ole. Sen sijaan velanotto jatkuu ja vieläpä kiihtyy.
Samaan aikaan sosiaali- ja terveyspalveluja ja muita ihmisten lähi- ja peruspalveluja ajetaan hallituksen politiikan vuoksi alas kautta Suomen.
Kokoomuksen politiikka ajaa Suomen umpikujaan. Siksi keskusta jätti tällä viikolla välikysymyksen. Siihen osallistuvat myös SDP ja Liike Nyt.
Puoliväli- ja kehysriihi osoitti, että politiikassa on lopulta kyse linjasta.
Kaksi vuotta kokoomus ja perussuomalaiset ovat sanoneet tavallisille ihmisille, että teidän pitää tinkiä jo valmiiksi vähästä. Kun rahaa ei ole.
Nyt rahaa oli, mutta ei tavallisille ihmisille. Varaa oli jakaa rikkaille veronalennuksia ja avittaa kokoomusta lähellä olevia pääomapiirejä ja suuryrityksiä.
Tämä on Orpon linja. Se on myös linja, mitä saa kokoomusta äänestämällä.
Se ei ole Kaikkosen eikä keskustan linja.
Nyt olisi pitänyt tukea tavallisten ihmisten pärjäämistä. Keskusta keventäisi etenkin pieni- ja keskituloisten verotusta.
Nyt olisi pitänyt parantaa etenkin pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä. Niihin työpaikat tulevat, jos tulevat.
On mahdoton ymmärtää, miten perussuomalaiset ovat näin täydellisesti alistuneet kokoomuksen juoksutytöiksi ja -pojiksi.
Suuntaa pitää muuttaa ja saada Suomi nousuun. Talouden kasvu pitää vähintään tuplata. Sosiaali- ja terveyspalvelut ja muut lähi- ja peruspalvelut pitää pelastaa.
Talouden kasvu ja työpaikat ovat lopulta kestävin ratkaisu myös velkaan.
Käänne parempaan edellyttää johtajuutta ja yhteistyötä. Tarvitaan myös kykyä yhteistyön rakentamiseen.
Kysymysten kysymys on, kuka tähän kaikkeen pystyy. Kaikkonen, Lindtman vai Orpo?