Lukijalta: Digimaailma vastaan reaalimaailma
Tunteet, haaveet, terveydenhuolto, tulevaisuus ja jopa rakkaus ovat nykyään tekoälyn tuottamaa tai digitalisoitua. Digimaailman- ja reaalimaailman kesken käydään ”kädenvääntöä”, epäinhimillistä taistelua, jossa on voittajat ja häviäjät. Keitä he ovat?
Digimaailma vastaan reaalimaailma, siitä käydään, joka päivä taistelua. Teknologia voi myös pelottaa joitakin ihmisiä. Pelkoon on monenlaisia syitä, joista kärkeen voisi nousta varattomuus, köyhyys ja toimeentulon ongelmat. Varattomuus syrjäyttää suuret joukot ihmisiä digimaailman ja palveluverkkojen ulkopuolelle. Jos ei ole varaa laitteisiin, liittymiin tai älykännykkään, ei ole myöskään mahdollisuuksia digimaailmaan.
Nykyisen yhteiskunnan suuri ongelma on teknologinen polarisoituminen. Digitaalisuus ja sen luomat palvelut tavoittavat helposti vauraammat ihmiset, mutta heikommassa asemassa olevat jäävät auttamattomasti palveluverkkojen ulkopuolelle. He eivät saa tukea edelleenkään tarvittavien laitteiden hankintaan. He ovat tämän polarisaation uhreja. Heitä on todella paljon Suomessa. Sadoillatuhansilla ihmisillä ei ole varaa digitaalisuuteen.
Petteri Orpon (kok.) hallituksen tekemät leikkaukset kaikkein heikompien ihmisten sosiaaliturvaan vahvistavat juuri tätä digipolarisaatiota. Päätökset syrjäyttävät yhä useampia ihmisiä kauemmaksi digitaalisista palveluverkoita. On kovin lyhytnäköistä leikata Suomen köyhimmiltä ihmisiltä ja viedä heiltä mahdollisuudet osallistua digitaaliseen maailmaan ja yhteiskunnan palveluverkkoihin. Päätöksillä voi olla hyvinkin kauaskantoiset seuraukset.
Alpo Jäppinen
Kotka
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/