Keva: Työkyvyttömyyseläke uhkaa yli 1 300 lähihoitajaa lähivuosina
Yli 1 300 lähihoitajalla on riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle lähivuosina, ennustaa Suomen suurin työeläkevakuuttaja Keva. Laskelma pohjautuu Kevan uuteen ennustemalliin.
Julkisen alan työntekijöiden eläkkeistä vastaavan Kevan tiedotteen mukaan varhaisella puuttumisella ja sairauspoissaoloja vähentämällä voidaan pienentää työkyvyttömyysriskiä merkittävästi sekä hillitä kustannuksia.
Lähihoitajat kuuluvat ammattiryhmiin, joilla sairauspoissaolojaksojen vähentäminen pienentää työkyvyttömyysriskiä muuta kunta-alaa enemmän etenkin nuorissa ikäryhmissä.
Lyhyiden poissaolojen vähentäminen vaikuttaa riskiin eniten keski-ikäisillä lähihoitajilla, kun taas pitkien poissaolojen vaikutus riskiin on selvästi suurin nuorimmissa ikäryhmissä.
Tutkimusaineisto kattoi 40 prosenttia kunta-alan vuosien 2016–2021 henkilöstöstä. Aineisto käsitti lähinnä suurimmat kaupungit ja osan hyvinvointialueista, minkä vuoksi tuloksia voi soveltaa varauksin pienempien työnantajien henkilöstöön. Ennustemallin tulokset kuvaavat henkilöstön tilannetta vuoden 2021 lopussa.
Kunta-alalla siirtyy vuosittain työkyvyttömyyseläkkeille 4 500–5 000 ihmistä. Keva arvioi, että kaikkien sairauspoissaolojaksojen vähentäminen kymmenellä prosentilla voisi vähentää työkyvyttömyyseläkkeitä kahdeksan prosenttia.
Työkyvyttömyysriskin kannalta nuorten pitkäaikainen sairastaminen on suurempi ongelma kuin vanhempien. Kun alle 40-vuotiaiden ikäryhmissä saadaan vähennettyä yli 30 päivän pituisia poissaolojaksoja kymmenellä prosentilla, sillä on 40 prosenttia suurempi vaikutus työkyvyttömyysriskiin kuin vastaavalla vähennyksellä vanhimmissa ikäryhmissä eli 55–59-vuotiailla ja yli 59-vuotiailla.
Lyhyissä poissaolojaksoissa eroja ikäryhmien välillä ei sen sijaan juurikaan ole, ja poissaolojen yhteys työkyvyttömyyden riskiin on ylipäätään heikompi.