Yle: Oikeusministeri Meri kiistää muuttaneensa esitystä JSN:n tuesta – "Tämä on sataprosenttisesti väärä tieto"
Oikeusministeri Leena Meri (ps.) kiistää Ylelle muuttaneensa esitystä Julkisen sanan neuvoston (JSN) tuesta.
– Tämä on sataprosenttisesti väärä tieto. Toki ministerillä on täysi oikeus poiketa virkamiesten esityksestä ja painottaa päätöksiä, mutta virkamiehet olivat esittämässä tätä, Meri sanoi Ylelle perjantai-iltana.
Journalistiliitto tiedotti perjantaina, että Suomen hallitus aikoo lopettaa kokonaan tuen maksamisen JSN:lle.
STT kertoi perjantaina JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen sanoneen, että hänen tietojensa mukaan virkamiehiltä oli tullut erilainen esitys, mutta oikeusministeri teki poliittisen päätöksen esittää tuen lakkauttamista.
Lauantaina STT lähetti oikaisun, jonka mukaan Hyvönen oli puhunut oikeusministeriön valtionavuista kokonaisuutena ja sanonut, ettei tiedä millainen esitys oli JSN:n kohdalta.
Toteutuessaan oikeusministeriön päätös leikkaisi JSN:n rahoituksesta 135 000 euroa eli lähes kolmanneksen. Hyvönen sanoi perjantaina STT:lle, että tuen mahdollista leikkausta osattiin odottaa, mutta esitys koko tuen lakkauttamisesta oli yllätys.
Hänen mukaansa aiempia tukipäätöksiä on perusteltu muun muassa sillä, että JSN säästää oikeusministeriön hallinnonalan kuluja, kun ihmiset eivät lähde yhtä helposti käräjille.
– Siihen nähden oli yllätys, että pannaan kerralla poikki tämä 135 000, kun se on kuitenkin pienimmästä päästä oikeusministeriön jakamia valtionapuja.
Hyvösen mukaan loput JSN:n rahoituksesta tulee neuvoston kannatusyhdistyksen Jusanekin jäsenyhdistyksiltä.
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kuvaili esitystä poistaa tuki kertaheitolla järkyttäväksi.
– Luottamus mediaan on yksi demokratian elinehdoista. On erittäin lyhytnäköistä leikata toiminnasta, joka rakentaa sitä. Tässä disinformaation ajassa se on myös iso turvallisuuskysymys, Aho sanoi tiedotteessa perjantaina.
JSN:n Hyvönen ei usko, että mahdollinen leikkaus johtuisi mistään JSN:n tekemästä päätöksestä.
– Tässä on ehkä ymmärtämättömyyttä itsesääntelyjärjestelmän merkityksestä yhteiskunnassa ja myös kansalaisille.
Vuonna 1968 perustettu Julkisen sanan neuvosto on media-alan itsesääntelyelin. Se vastaa muun muassa Journalistin ohjeista, jotka ohjaavat hyvää journalistista tapaa. Kuka tahansa voi tehdä journalistisesta sisällöstä kantelun JSN:lle.
Oikeusministeri Meri sanoi Ylelle, että leikkauspäätöksen taustalla on ajatus, että itsesääntelyelimet voisivat rahoittaa toimintansa itse.
Oikeusministeri vertasi JSN:ää Mainonnan eettiseen neuvostoon, joka saa rahoituksensa Keskuskauppakamarilta ja alan järjestöiltä.
– Taustalla on tietysti myös julkisen talouden heikko tilanne. Oikeusministeriön avustukset ovat yhteensä 15 miljoonaa euroa ja niistä meidän piti leikata 3,5 miljoonaa euroa, Meri perusteli lisäksi Ylelle.
Oikaisu 10.8. klo 14.56: STT:n alkuperäisestä jutusta syntyi virheellinen käsitys, että JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen olisi kertonut virkakunnan tehneen JSN:n tuesta erilaisen esityksen. Todellisuudessa Hyvönen puhui oikeusministeriön valtionavuista kokonaisuutena, ja sanoi ettei tiedä millainen esitys oli JSN:n kohdalta. Tämä tieto oli jäänyt jutusta pois.