Yle: Norjan suunnitelmat sähköviennin rajoittamisesta eivät vaikuttaisi Suomeen – Suomen ja Norjan keskustajohtajat tapasivat Helsingissä
Norjan valtiovarainministeri Trygve Slagsvold Vedumin mukaan Norjan suunnitelmat sähköviennin vähentämisestä eivät vaikuttaisi Suomeen. Asiasta kertoo Yle.
Norjan keskustan puheenjohtajana toimiva Vedum tapasi torstaina Helsingissä Suomen keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon. Vedumin ohella Suomen keskustan vieraina oli torstaina Norjan keskustan eduskuntaryhmä ja muita edustajia.
Norjan suunnitelmat sähköviennin rajoittamisesta muihin maihin ovat herättäneet huolta myös Suomessa. Rajoitukset voisivat nostaa sähkön hintaa entisestään ja pahentaa sähköpulaa varsinkin talvella.
Vedumin mukaan suomalaisten ei kuitenkaan tarvitse olla asiasta huolissaan. Hän korosti Helsingin vierailullaan, että Suomeen ja Ruotsiin tuodaan vesivoimalla tuotettua sähköä pääosin Norjan pohjoisosasta, jossa vesivarannot ovat erittäin hyvällä tasolla.
– Vientiä Suomeen ei siis tarvitse rajoittaa, koska tilanne on siellä hyvä. Mahdollisilla rajoituksilla ei ole vaikutusta Suomen ja Norjan sähkökauppaan, Vedum sanoi Ylen mukaan.
Vesivarantojen vähyys koskee Vedumin mukaan Norjan eteläosia. Norjassa pohditaan sähköviennin rajoittamista juuri eteläisen Norjan alueelta. Syy on oman huoltovarmuuden takaaminen.
Norjassa energiantuotantojärjestelmä on jaettu kahteen alueeseen: eteläiseen ja pohjoiseen. Suomessa on vain yksi koko maan kattava alue.
Vedumin mukaan Norjalla on yhteyskaapelit Saksan ja Iso-Britannian kanssa eteläisestä Norjasta. Kaapelien kautta viedään ja tuodaan sähköä maiden välillä.
– Meidän on huolehdittava etelässä siitä, että meillä riittää vettä omaan sähköntuotantoon myös ensi keväänä. Että tehtaamme ja sairaalamme pysyvät toiminnassa myös ensi huhti-toukokuussa.
Saarikko sanoi olevansa huojentunut Vedumin kanssa käydyistä keskusteluista.
– Tuontirajoitukset vesivoimalla tuotetusta sähköstä tulevana kylmänä talvena eivät välttämättä koske Suomea, koska ongelmat painottuvat etelän erilliseen energiajärjestelmään.