Yhdysvaltain Blinken: Kiina on "kaikkein vakavin haaste" maailmanjärjestykselle

Kansainvälinen politiikka

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken katsoo, että kansainvälisen yhteisön tulevaisuudesta kamppailee kaksi kilpailevaa vaihtoehtoa.

Toinen niistä rakentuu ulkoministerin mukaan yhä aggressiivisemmin ja laajentumishaluisemmin käyttäytyvän Kiinan ympärille. Yhteisöön kuuluvia maita leimaa Blinkenin mukaan autoritaarinen yksipuoluevalta.

Vaihtoehtona Kiina-keskeiselle järjestykselle Blinken pitää järjestelmää, jonka ankkurina toimii Yhdysvallat liittolaisineen ja kumppaneineen.

Ulkoministerin mukaan tämä ryhmä uskoo edelleen sääntöpohjaiseen järjestykseen, jossa kunnioitetaan demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Blinken sanoi torstaina, että presidentti Joe Bidenin hallinto on työskennellyt ensimmäisen vuotensa ajan sääntöpohjaisen järjestyksen vahvistamiseksi.

– Vaikka presidentti Putinin sota jatkuu, me pidämme fokuksen kaikkein vakavimmassa pitkän aikavälin haasteessa kansainväliselle järjestykselle – ja tämän haasteen esittää Kiinan kansantasavalta.

Ulkoministeri katsoi George Washington -yliopistossa pitämässä puheessaan, että Yhdysvallat on onnistunut luomaan kattavan strategian suhteessa Pekingiin.

– Kiina on ainoa valtio, jolla on sekä aikeita muokata kansainvälistä järjestystä että yhä enemmän taloudellista, diplomaattista, sotilaallista ja teknologista kykyä tehdä niin, Blinken sanoi Politicon mukaan.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat ei yritä estää Kiinaa nousemasta merkittäväksi vallankäyttäjäksi maailmassa.

– Mutta me aiomme puolustaa ja vahvistaa kansainvälistä oikeutta, sopimuksia, periaatteita ja instituutioita säilyttääksemme rauhan ja turvallisuuden.

Lisäksi ulkoministeri sanoi, että Yhdysvallat haluaa puolustaa kaikkien suvereenien valtioiden turvallisuutta.

Blinkenin mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan on tehtävä myös tulevaisuudessa yhteistyötä. Siksi maiden väliset suhteet ovat hänen mielestään niin monimutkaiset ja merkittävät.