“Voiko esittää epäluottamusta oppositiolle?“ – Korona-ajan patoumat purkautuvat välikysymyskeskustelussa

Välikysymys

”Työrauha on nyt päättynyt”.

Näin kansanedustaja Elina Lepomäki julisti oppositiopuolue kokoomuksen ryhmäpuheessa, kun eduskunta väitteli hallituksen valitsemasta työ- ja talouslinjasta.

Keskellä koronshokkia oppositio ei halunnut keikuttaa laivaa haastamalla hallitusta välikysymyksillä.

Viimeistään keskiviikkona eduskunnassa kipinöinyt väittely kuitenkin osoitti, että hallitus saa taas totutella oikeisto-opposition tiukkaamiseen.

Oppositio ei usko, että hallitus kykenee päättämään sellaisista työllistävistä toimista, joilla raskaasti alijäämäinen julkinen talous olisi mahdollista kammeta raiteilleen.

Kimmokkeen välikysymyksen laatimiseen oppositio sai hallituksen budjettiriihestä, jonka talouspäätöksiä se ei pidä riittävinä tai uskottavina.

Hallitus puolestaan näkee, että opposition työllisyyslääkkeet ovat epäoikeudenmukaisia ja ne kurittavat heikoimmassa asemassa olevia.

Kaikkiaan opposition välikysymykseen on laadittu kahdeksan erillistä kysymystä.

Jos katsotaan kokoomuksen viimeaikaisia verolinjoja, pitää hämmästellä.

Välikysymykseen vastannut valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vakuutti, että hallitus pitää liian matalaa työllisyysastetta suurena ongelmana.

Hänen mukaansa oppositio onkin jättänyt välikysymyksen tärkeästä aiheesta.

Rahaministeri kuitenkin kyseenalaisti sen, että oppositiolla olisi yhteinen vaihtoehto nykyiselle talouspolitiikalle.

Hän muistutti, että välikysymyksen tarkoitus on kaataa istuva hallitus ja muodostaa uusi.

– Perusteltu kysymys onkin, onko teillä kyky yhdessä puolustaa uutta hallitusta, jonka lista täyttyisi opiskelijoiden etujen karsimisesta, koko varhaiseläkkeelle siirtymisen putkiston poistamisesta, työttömyysturvan leikkaamisesta ja kodinhoitotuen romuttamisesta.

Hallituspuolueiden riveissä hämmästeltiin erityisesti sitä, että perussuomalaiset lähtivät mukaan kokoomuksen masinoimaan välikysymykseen.

SDP:n ryhmäpomo Antti Lindtman tulkitsi Jussi Halla-ahon johtaman puolueen muuttuneen ”täysiveriseksi oikeistopuolueeksi”.

– Täytyy kysyä, ovatko perussuomalalaiset lukeneet välikysymyksen, johon he ovat nimensä laittaneet. Teidän keskeinen kritiikkinne on, ettei hallitus toteuta valtiovarainministeriön virkamiesten ehdottamia toimia. Siellä ehdotetaan rajua leikkausta työttömyysturvaan, eläkeputken poistamista ilman minkäänlaista suojan parantamista, työttömien eläkkeiden leikkaamista, Lidtman moukaroi.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi puolestaan sivalsi kokoomusta ”veropopulismista”.

– Jos katsotaan kokoomuksen viimeaikaisia verolinjoja, pitää hämmästellä. Siellä esitetään miljardin tuloveron alennuksia, perintöveron poistamista, autoveron poistamista, varainsiirtoveron poistamista – siis neljän miljardin euron pakettia. Ja samaan aikaan valtio velkaantuu voimakkaasti.

– Parlamentaarinen järjestelmä tarvitsee toimivan opposition, joka kirittää hallitusta parempaan. Nyt kuitenkin tämä vaihtoehto, jota itse asiassa ei ole, on niin kelvoton, että täytyy kysyä, voiko tässä esittää epäluottamuslausetta oppositiolle, Lohi puhisi.