Viron parlamentti ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon

Viron puolustusministerin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Itämeren alueen turvallisuutta
Nato-jäsenyys

Viron parlamentti riigikogu on ratifioinut Suomen ja Ruotsin liittymisen sotilasliitto Natoon, kertoo pääministeri Kaja Kallas Twitterissä.

Kallaksen mukaan parlamentin päätös on historiallinen. Kallas toivotti Suomen ja Ruotsin tervetulleeksi Nato-pöytään.

–  Viro oli yksi ensimmäisistä maista, joka sinetöi sopimuksen ja teki sen salamannopeasti. Luotan nopeaan prosessiin kaikissa muissakin liittolaismaissa, Kallas kirjoitti.

Tiistaina Tanska ja Kanada ratifioivat Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ensimmäisinä Nato-maina. Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat allekirjoitettiin tiistaina aamupäivällä Naton päämajassa Brysselissä.

Liittymispöytäkirjojen allekirjoittamisen myötä Suomesta ja Ruotsista tuli sotilasliiton tarkkailijajäseniä. Tarkkailijajäseninä maat pääsevät osallistumaan Naton kokouksiin.

Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton varsinaisia jäseniä, pitää jäsenyys vielä ratifioida kaikissa 30 Nato-maassa kansallisella tasolla. Ratifiointikierrokseen on arvioitu kuluvan joitakin kuukausia tai jopa vuosi.

Viron 101-paikkainen parlamentti hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden yksimielisesti ylimääräisessä istunnossaan, kun 79 edustajaa äänesti ratifioinnin puolesta.

Pääministeri Kallas kertoi jo tiistaina Twitterissä kutsuneensa hallituksensa koolle ja ehdottaneensa maan parlamentille, että se kokoontuu keskiviikkona nopeutettua ratifiointia varten.

Viron puolustusministeri Kalle Laanet painotti riigikogun päätöksen jälkeen lähettämässään tiedotteessa, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Itämeren alueen turvallisuutta.

–  Naton sotilaallinen asema maalla, merellä ja ilmassa kasvaa merkittävästi, ja Naton tiedustelu-, kyber- ja muut valmiudet vahvistuvat alueellamme, Laanet kirjoittaa tiedotteessaan.

–  Viron kahdenvälinen puolustusyhteistyö Suomen ja Ruotsin kanssa on laajaa, mutta kun ne ovat liittyneet Natoon, se on entistä tiiviimpää ja kasvattaa pelotetta Venäjää kohtaan, Laanet jatkoi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo. 17.23.