Virkakielen asiantuntija eri koronavaiheiden nimityksistä: ”En näe termeissä semanttista ristiriitaa”

Koronavirus

Sosiaali- ja terveysministeriön antamat nimitykset koronaepidemian tilannekuvan eri vaiheista ovat herättäneet keskustelua erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Termit ”kiihtymisvaihe” ja ”leviämisvaihe” kuvaavat monien mielestä keskenään hieman nurinkurisesti sitä, kuinka vakava tilanne missäkin maan kolkassa on ja minkälaisia rajoitustoimia alueilla tarvitaan.

Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) virkakielen asiantuntija Aino Piehl ei ole kiinnittänyt termien keskinäiseen järjestykseen henkilökohtaisesti juurikaan huomiota.

– Asioita voidaan kielellisesti sanoittaa niin monella eri tavalla. Kun tätä tapausta nyt mietin mutkan kautta, niin en minä näe termeissä semanttista ristiriitaa, hän toteaa.

Piehlin mielestä joku muu tapa voisi toki olla selkeämpi kuvaamaan suomeksi viruksen leviämisen eri vaiheita.

Silti hän ei lähde tuomitsemaan ministeriötä epäloogisuudesta, koska kiihtyminen voi tapahtua ennen leviämistä.

– En tiedä, onko tässä kyse suorasta käännöksestä. Liikennevertauksissa puhutaan kiihdyttämisestä, mutta viruksen leviämisen kiihtymisvaihe on mielestäni eri asia.

– Enemmän minua itseäni askarruttaa, mitä tarkoitetaan perustasolla. Onko silloin koronan leviämisen suhteen nollatilanne vai mitä sillä oikein tarkoitetaan, hän pohtii.

Aino Piehl myöntää, ettei ole perehtynyt koronatermistöön tarkemmin tai päässyt etätyön takia keskustelemaan termeistä esimerkiksi oman työpaikan kahvipöydässä.

– Kollegoilta olisi voinut saada varmaan erilaisiakin näkemyksiä. Tarkistin tuossa juuri, että keskuksen puhelinneuvontaan ei ole tullut yhtään kyselyä juuri näihin termeihin liittyen.