Viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä luovutaan kokonaan suuressa osassa maata

Uuden linjauksen ottavat käyttöön Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit sekä Turku ja 12 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntaa.
Koronavirus

Suuressa osassa maata luovutaan viranomaisten asettamasta eristyksestä koronavirustartunnan saaneille.

Tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä kertovat luopuvansa Pirkanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Helsinki ja 12 muuta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntaa.

Vastaava toimintatapa otetaan käyttöön myös Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä sekä Turun kaupungissa.

Jatkossa koronatartunnan saaneen on eristäydyttävä itse ja ilmoitettava altistumisestaan ihmisille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

Suurin osa jatkotartunnoista on sairaanhoitopiirien mukaan jo tapahtunut ennen kuin positiivinen testitulos on tullut tartuntatautiviranomaisten tietoon, sillä omikronmuunnos tartuttaa merkittävästi jo ennen oireiden alkua ja näytteenotossa on viiveitä.

Jatkossa myös koronavirustestaus kohdennetaan muun muassa vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluviin ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviin.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti perjantaina, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevaa liikunta- ja virkistystilojen sulkumääräystä jatketaan 7. helmikuuta asti.

Etelä-Suomen avin uusi sulkupäätös ulottuu edelleen kaikkiin sisätiloihin, joita käytetään urheiluun tai liikuntaan. Suljettuna pysyvät myös muiden muassa yleiset saunat ja uimahallit sekä ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

Länsi- ja Sisä-Suomen avi puolestaan on sunnuntaista alkaen helmikuun 20. päivään asti kieltänyt Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kymmenen henkilöä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueella puolestaan kielletään sunnuntaista alkaen helmikuun 20. päivään asti kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Kielto koskee tilaisuuksia sekä sisä- että ulkotiloissa.