Markus Lohi: Ei-välttämättömät rajoitukset purettava heti

Korona

Koronarajoituksissa on siirryttävä takaisin alueelliseen tarkasteluun, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) vaatii.

– Koronan aiheuttama kuormitus perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon vaihtelee voimakkaasti eri alueilla. Siellä missä rajoitukset eivät ole välttämättömiä, niistä tulee luopua välittömästi, Lohi linjaa tiedotteessaan.

Suuressa osassa maata ruokaravintolat eivät Lohen mukaan ole minkäänlainen riski epidemian kannalta.

Olen huomannut, että erityisesti matkailukeskuksissa tiukoista aikarajoituksista ruokaravintoloissa on seurannut epidemian hillinnän sijaan riski viruksen leviämiselle, kun suuret joukot joutuvat ruokailemaan yhtä aikaa juuri ennen sulkemista.

Lisäksi keskustalainen katsoo, että alueellisia rajoituksia pitää löysätä, jos ne eivät ole viranomaisten mielestä välttämättömiä.

Lohi huomauttaa, että matkailu- ja ravintola-alan hätä on pian kestänyt jo kaksi vuotta.

– Pahinta on epävarmuus tulevasta. Hallituksen on luotava näköala tulevaan, jotta toimintaa voidaan suunnitella kestävällä tavalla, tappiot minimoida ja luoda toivoa alan työntekijöille. Parhaiten toivoa luovat rajoitukset, jotka perustuvat alueelliseen riskianalyysiin ja epidemiatilanteeseen. Silloin ne koetaan kohtuullisiksi ja oikeudenmukaisiksi.

Lohi korostaa, että elinkeinovapaudenkin osalta yhtään sellaista rajoitusta ei saisi olla voimassa, joka ei ole epidemian torjunnan kannalta välttämätön.

Lohi näkee, että nyt sellaisia rajoituksia on voimassa.