Viinalain kaatumisesta syytetty Puska: Viron päätös alkoholiveron nostosta muutti olennaisesti tilannetta

Alkoholilain byroktatiaa pitää keventää ilman vahvempien alkoholijuomien tuomista kauppoihin, Pekka Puska korostaa.
Alkoholilaki

Vaatimukselta tuoda vahvemmat alkoholijuomat kauppoihin putosi pohja pois, kun Viron hallitus päätti tulevien vuosien isoista korotuksista oluen verotukseen, sanoo keskustan kansanedustaja Pekka Puska.

Kansanterveysmiehenä tunnettu Puska on yksi niistä keskustalaisista, joita on syytetty alkoholilain kaatumisesta.

Hän  kertaa Suomenmaalle lähettämässän kirjoituksessa alkoholiuudistuksen taustoja ja kaatumisen syitä.

Puskan mukaan ajatus kauppojen prosenttirajan korotuksista tuli alkoholilakiin hallitusohjelman ulkopuolelta alkoholiteollisuuden lobbauksen seurauksena.

– Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelun kestäessä alkoholiteollisuus näki mahdollisuuden pyrkiä liittämään lakiin omia toiveitaan vahvempien alkoholijuomien saamisesta kauppoihin. Kun tämä hallitusohjelmaan kuulumaton vaatimus ei ministeriössä edennyt, tällainen kanta otettiin hallituspuolueiden eduskuntaryhmien keskustelussa – vedoten erityisesti Viron tuontiin, Puska kertaa.

Kun muutettu lakiesitys pantiin syksyllä lausuntokierrokselle, asiantuntijapalaute teki Puskan mukaan selväksi, että muutos aiheuttaisi suuria kansanterveydellisiä ja yhteiskunnallisia haittoja.

– Kun samaan aikaan Viron hallitus teki päätöksen tulevien vuosien huomattavan suurista olutveron korotuksista, hyvin monet keskustan ja eräät muidenkin hallituspuolueiden edustajat tulivat kriittiselle kannalle alkoholiprosentin nostamisen ja limuviinojen osalta. He katsoivat, että tilanne oli alkuperäisen sopimuksen jälkeen olennaisesti muuttunut.

Puska korostaa, että uusi alkoholilaki tarvitaan.

– Tällä hetkellä alkoholin anniskeluun liittyy monia nykyaikaan huonosti sopivia ja kansalaisille hankalia säädöksiä. Laki antaisi myös pienpanimoille luvan myydä käsityöläisolutta, mitä on yleisesti toivottu.

Puskan mielestä uudistuksessa pitäisikin pyrkiä hallitusohjelman mukaisesti nykyisen lain modernisointiin, turhan byrokratian vähentämiseen sekä valvontasäädösten selkiinnyttäminen.

– Puhuttaessa byrokratian purkamisesta on muistettava, että päätös kaupassa myytävien alkoholijuomien prosentista ei ole mikään byrokratiakysymys, sen paremmin kuin esimerkiksi päätös noudatettavista nopeusrajoituksista yhteiskunnan turvallisuusintressien pohjalta.

Alkoholilain uudistaminen on Puskan mukaan mahdollista, jos luovutaan vaatimuksesta vahvempien alkoholijuomien tuomisesta kauppoihin.

– Tässä muodossa uudistus olisi viisas ja olisi hyödyllinen myös ravintoloiden ja asiakkaiden kannalta, Puska toteaa.

– On valitettavaa, että uudistusta ovat kaatamassa ne, jotka haluavat koplata nämä hyvät pyrkimykset alkoholijuomien vahventamiseen kaupoissa. Tämä hallitusohjelmaan kuulumattoman vaatimuksen poistaminen turvaisi uudistuksen.