Veturimiesten liiton Palomäki: Lakko peruuntuu, jos hallitus arvioi kilpailuttamisen mallia uudelleen

Raideliikenne

Veturimiesten liiton poliittinen mielenilmaus keskeytetään, jos hallitus on valmis arvioimaan kilpailuttamisen mallia uudelleen, sanoo liiton puheenjohtaja Tero Palomäki.

Liitto ilmoitti tänään järjestävänsä mielenilmauksen, joka pysäyttää junaliikenteen ensi viikon maanantaina kello 18 alkaen. Mielenilmaus on vastalause raideliikenteen uudistukselle, jossa henkilöliikenne avataan vaiheittain kilpailulle vuoteen 2026 mennessä. 

Veturinkuljettajat katsovat, ettei rautateiden henkilöliikennettä ole avattu kilpailulle reilusti.

– Meillä ei ole mitään kilpailua vastaan, mutta jokaisen pitäisi tulla kilpailemaan omalla kalustollaan. Jos kaluston määrä pysyy samana, ei ole realistista puhua siitä, että tulee lisää liikennettä ja kilpailua, Palomäki sanoo.

Palomäki näkee, että kilpailutuksen malli on huonoin mahdollinen henkilökunnan kannalta. Tavara- ja henkilöliikenteen synergiaedut riisutaan, ja tuloksena on irtisanomisia, Palomäki uskoo. 

– Pelkäämme ennen kaikkea maakuntien työpaikkojen puolesta.

VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) sanoo ymmärtävänsä veturimiesten huolen.– Sipilän hallituksen mallissa VR:n tilalle reittejä ajamaan tulevat yksityiset junayhtiöt saattavat pyrkiä suurempiin voittoihin harjoittamalla epäreilua henkilöstöpolitiikkaa, Tavio sanoo tiedotteessa.

– Kannatan vapaata ja tasapuolista kilpailua, mutta en voi hyväksyä kansallisomaisuuden tuhoamista.

Veturimiesten liitto ilmaisee myös huolensa siitä, että uudistus ei takaisi luvattuja halvempia lippuja ja parempaa palvelua. Sen sijaan kalliin uudistuksen maksumieheksi joutuu liiton mukaan Suomen kansa.

Palomäki sanoo, että mielenilmaus perutaan, jos hallitus on valmis arvioimaan eilen keskiviikkona julkistamaansa kilpailumallia.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ei keskiviikkona päivällä ollut tavoitettavissa haastatteluun, mutta hän kommentoi tilannetta tiedotteella.

– On erittäin valitettavaa, että veturimiesten työnseisaus aiheuttaa haittaa junamatkustajille ja ihmisten arkeen.

Berner kertoo tavanneensa henkilöstön edustajia eilen, ja tapaaminen oli hänen mukaansa rakentava.

Junaliikenne pysäytetään vaiheittain ensi viikon maanantaina kello 18 alkaen. Tiistaiaamuna junaliikenne on täysin poikki, Palomäki sanoo. Mielenilmaus päättyy tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Mielenilmaus koskee kaikkia VR:n ja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) lähijunia sekä VR:n kauko- ja tavarajunia.

VR kertoo, että junaliikenteessä saattaa olla muutoksia mielenilmauksen jälkeenkin muutaman päivän ajan.
Poikkeuksen tekee Venäjän junaliikenne, joka ajetaan myös mielenilmauksen aikana.

VR:n mukaan mielenilmauksen ajalle etukäteen ostetut VR:n liput voi kuluitta joko peruuttaa tai vaihtaa käytettäväksi toisena ajankohtana. VR kertoo tiedottavansa mielenilmauksen vaikutuksista verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.