Venäjän kiistellyt parlamenttivaalit alkoivat, Apple ja Google ilahduttivat Kremliä – "Häpeällistä poliittista sensuuria", sanoo Navalnyin edustaja

Yhtenäinen Venäjä käyttää kaikki keinot säilyttääkseen ylivoimaisen enemmistön parlamentin alahuoneessa. Todellista oppositiota ei ole päästetty ehdolle.
Venäjän vaalit

Venäjällä alkoi perjantaina kolme päivää kestävä äänestys parlamenttivaaleissa, jotka eivät demokratian kriteereitä täytä. Pian vaalihuoneistojen avauduttua kerrottiin, että teknologiajätit Google ja Apple olivat poistaneet vangitun oppositiovaikuttajan Aleksei Navalnyin verkoston markkinoiman ”älykkään äänestämisen” sovelluksen omista sovelluskaupoistaan.

Navalnyin avustaja Ivan Zhdanov kutsui teknologiajättien toimintaa ”häpeälliseksi poliittiseksi sensuuriksi”.

Venäjän hallinto oli jo aiemmin painostanut Googlea ja Applea poistamaan sovelluksen. Navalnyin toisen avustajan Leonid Volkovin mukaan suuryhtiöt antoivat nyt periksi Kremlin kiristykselle.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Google ja Apple vain noudattivat Venäjän lain ”kirjainta ja henkeä”, kun ne poistivat laittoman sovelluksen kaupoistaan.

Sosiaalisessa mediassa levisi samaan aikaan kuvia pitkistä jonoista joillakin äänestyspakoilla. Riippumattoman Meduza-uutissivuston lähteen mukaan monia julkisen sektorin työntekijöitä oli kehotettu äänestämään hyvissä ajoin heti ensimmäisenä vaalipäivänä.

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän odotetaan varmistavan itselleen kahden kolmasosan enemmistön 450 kansanedustajan paikoista, vaikka puolueen suosio on laskenut selvästi edellisistä vaaleista.

Vaalien alla todellisia opposition edustajia on estetty asettumasta ehdolle. Hallinnon vastustajia on myös vangittu ja ajettu maanpakoon. Riippumattoman median toimintaa on rajoitettu määrittelemällä tiedotusvälineitä ulkomaisiksi agenteiksi.

Lisäksi hallinnon odotetaan turvautuvan vaalivilppiin halutun lopputuloksen varmistamiseksi.

Äänestämisen venyttämistä kolmen päivän pituiseksi on perusteltu koronavirustilanteella. Osin samasta syystä on käytössä sähköinen äänestäminen, jonka käyttöön venäläisiä on pyritty innostamaan lupauksella arpoa äänestävien kesken houkuttelevia palkintoja kuten asuntoja ja autoja.

Ukrainassa vaalit järjestetään myös miehitetyllä Krimin alueella, ja ihmisiä rahdataan maan itäosan separatistialueilta vaalihuoneistoihin Venäjän puolelle rajaa.

Yhtenäisellä Venäjällä on nykyisessä duumassa yli 330 kansanedustajaa, ja puolueen arvioidaan haluavan säilyttää perustuslain muuttamiseen vaadittavan kahden kolmasosan enemmistön – eli vähintään 301 paikkaa 450:stä. Puolueen suosio on kuitenkin romahtanut edellisistä vaaleista reilut 20 prosenttiyksikköä.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman politiikantutkija Jekaterina Shulmanin mukaan Kremlin onkin turvauduttava moniin keinoihin sen varmistamiseksi, että ”äänestäjäkunnan vähemmistö tuottaa enemmistön parlamenttiin”.

Yhtenäisen Venäjän kärkiehdokkaina paistattelevat hallituksen kenties näkyvimmät jäsenet, puolustusministeri Sergei Shoigu ja ulkoministeri Sergei Lavrov. Lisäksi puolueen listoille on houkuteltu muun muassa Venäjän johtava koronalääkäri Denis Protsenko.

On kuitenkin hyvin epävarmaa, kykeneekö Yhtenäinen Venäjä houkuttelemaan puolueelle uusia äänestäjiä omien työpaikkojensa säilyttämisestä kiinnostuneiden virkamiesten ja valtionyritysten työntekijöiden lisäksi.

–  Vaalit ovat ilmiselvästi fiktiota. Todellisen valinnanvaran puute on musertava, arvioi 26-vuotias moskovalainen Anton Kositsin AFP:lle.