Veikkauksen tuoreet tilastot eivät vakuuta tutkijoita, vaikka pelikoneilla pelaaminen on vähentynyt

Veikkaus painottaa vastuullisuuden ja peliautomaattien määrän pienenemisen vaikutusta pelaamisen vähentymiseen. Tutkijan mukaan merkittävin tekijä on ollut koronavirus.
Rahapelit

Syyskuun alussa voimaan tulleet pakolliset tappiorajat Veikkauksen fyysisissä peliautomaateissa ovat leikanneet noin 100 000 ihmisen pelaamista syys-lokakuussa, kertoo Veikkaus.

–  Pelaajien on pakko asettaa itselleen päivä- ja kuukausikohtainen tappioraja. Niihin törmättiin syys-lokakuussa 60 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin tänä vuonna kuukausittain. Yli 80 prosenttia törmäämisistä tapahtuu alle 200 euron itse asetettuun tappiorajaan, kertoo Veikkauksen data- ja analytiikkajohtaja Lauri Halkola.

Enimmäistappiorajana on vuorokaudessa 500 euroa ja kuukaudessa 2000 euroa. Veikkauksen tilastojen mukaan maksimirajaan törmää kuukausittain noin 400 pelaajaa.

–  Ilahduttavaa, että moni on laittanut maltillisen pelirajoituksen huolimatta siitä, että Veikkauksen asettamat ylärajat olivat aivan liian suuria, sanoo pelihaittoihin perehtynyt Helsingin yliopiston tutkijatohtori Virve Marionneau.

Marionneaun mielestä parin kuukauden perusteella on kuitenkin turhan aikaista vetää johtopäätöksiä pelirajojen vaikutuksista.

Rahapelaamista tutkinut yliopistotutkija ja dosentti Janne Nikkinen Helsingin yliopistosta muistuttaa, että suurin osa pelaajista on pienituloisia.

–  400 ihmistä ei välttämättä tunnu kovin suurelta määrältä, mutta jääkö laskematta ne, jotka eivät ihan joka kuukausi pelaa maksimisummaa, Nikkinen sanoo.

Hänen mukaansa mallia pitäisi ottaa Norjasta, jossa tappioiden päivärajana on noin 50 euroa ja kuukaudessa tappiorajan maksimi on noin 270 euroa.

Veikkauksen verkkopeleissä tappiorajoja on ollut jo aiemmin, ja vuoden 2023 loppuun mennessä kaikki yhtiön pelit edellyttävät pakollista tunnistautumista.

Tunnistautumisen myötä pelaajille tarjotaan välineitä pelaamisen hallintaan. Myös riskipelaajien seurantaan tullaan panostamaan, Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Susanna Saikkonen lupaa.

Vuonna 2019 peliautomaattien tuottama osuus Veikkauksen kokonaiskatteesta oli noin 40 prosenttia, euroina 683 miljoonaa. Viime vuonna vastaavat luvut olivat noin 24 prosenttia ja 300 miljoonaa. Ensi vuoden osuudeksi Veikkaus arvioi alle 20 prosenttia, euroissa noin 200–220 miljoonaa euroa. Ensi vuoden arvio on niin sanotusti koronavapaa, eli verrannollinen vuoteen 2019.

–  Kuukausittain automaatteja pelaavien määrä on pudonnut noin 250 000:een. Muutama vuosi sitten heitä arvioitiin olevan yli 300 000, Saikkonen sanoo.

Hänen mukaansa peliautomaattien määrän lasku on yksi asiaan vaikuttava seikka. Niitä oli vuonna 2019 noin 18 500, nyt alle 10 000. Automaattipelaamista ovat vähentäneet myös muun muassa pakollinen tunnistautuminen ja tappiorajat.

Marionneau huomauttaa, että koronaviruksen vaikutus automaateilla pelaamisen vähentymiseen on ollut tutkimusten mukaan huomattava.

–  Jotkut ovat pystyneet lopettamaan pelaamisen kokonaan sillä välin, kun pelikoneet ovat olleet suljettuina koronan aikana. Koronasulku on ollut ehkä merkittävin tekijä.

Marionneaun mukaan automaattien vähennykset eivät ole olleet kovin merkittävä tekijä.

–  Pelipaikkoja ei vähennetty. Vähennettiin vain rivistä muutama kone.