Veikkauksella meneillään pudotuspelit automaattien karsimiseksi – ”Ei tässä ihan viimeisen euron perässä mennä”

Veikkaus

Veikkauksen suunnitelmat rahapeliautomaattien karsimiseksi ovat edenneet käytännön toteutuksen tasolle.

Viime vuotisten kohujen seurauksena on tarkoitus poistaa käytöstä 3000 konetta eli merkittävä osa yhteensä 18 500 peliautomaatin arsenaalista.

Paikat, mistä pelikoneet viedään pois, ovat tammikuusta alkaen olleet mietinnän ja neuvottelujen alla.

– Siitä tiedotetaan tarkemmin maaliskuun aikana, lupailee Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaa.

Veikkaus on muutenkin kiillottamassa kolhiintunutta kilpeään muun muassa eri alueilla pidettävien mediainfojen merkeissä.

Yhtiön olemassaolon peruspilarit ovat edelleen edunsaajien tuotoista huolehtiminen, pelihaittojen ehkäisy ja markkinoiden puolustaminen.

Viestintäpäällikkö Auremaa tunnustaa, että nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa Veikkauksen tehtävä on entistä vaikeampi.

– Jokainen tietää, ettei kaikkiin noihin tavoitteisiin ei pystytä vastaamaan yhtäaikaa. Mutta ei tässä ihan viimeisen euron perässä mennä, kommentoi Auremaa yhtiönsä toimenpiteitä Oulussa pidetyssä tilaisuudessa.

Peliautomaattien poisto ei ole kivuton toimenpide sen paremmin kuin asiamiesverkostonkaan kannalta.

Yhtiö haluaa luonnollisesti pitää kiinni tuotoistaan, koska peliautomaattien kautta kulkee lähes puolet koko Veikkauksen liikevaihdosta.

Toisessa vaakakupissa painaa asiamiehen halu pitä kiinni tärkeästä myyntituotteestaan.

Keskimääräinen palkkio pelikonetta kohti voi nousta nousee jopa 4000 euroon vuodessa. Maaseudulla automaatin merkitys voi olla ratkaiseva koko kaupan oilemassaolon kannalta.

Yllättävän suuria eroja on toki myös pelaamisen määrässä eri paikkakuntien välillä.

Pohjois-Pohjanmaan kunnista esimerkiksi Pyhäjärvellä myyntiluvut asukasta kohti ovat lähes nelinkertaiset hännänhuippu Merijärveen verrattuna.

– Pyhäjärven kohdalla näkyy selkeästi se, että merkittävä liikenneasema valtatien varrella nostaa lukemia, Tomi Auremaa muistuttaa.

Pelkät euroluvut eivät hänen mukaansa ole silti ratkaiseva tekijä, kun automaatin poistosta tehdään päätöksiä.

Tätä taustaa vasten esimerkiksi jokin Pyhäjärven 28 peliautomaatista voi olla enemmän vaarassa kuin Merijärven tai Lumijoen ainoat koneet.

– Veikkauksella on omat ihmiset niistä päättämässä. Neuvottelut pyritään käymään hyvässä hengessä yrittäjien kanssa. Vastentahtoisia poistojakin voidaan joutua tekemään, viestintäpäällikkö myöntää.

Kaikkiin Veikkauksen peliautomaatteihin tuleva tunnistautumispakko toteutuu puolestaan vuoden 2021 alusta lähtien.

Tomi Auremaan mukaan vielä ei ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, miten tunnistautuminen teknisesti tapahtuu.

– Joka tapauksessa kyse on niin sanotusta vahvasta tunnistautumisesta. Ja jos asiakas on asettanut itselleen pelirajan tai täydellisen pelikiellon niin sitä ei pysty kiertämään konetta tai pelikanavaa vaihtamalla.