Väyrynen kutsuu Keski-Pohjanmaan keskustalaisten ydinjoukkoa “pahuuden voimiksi” ja vaatii piirin erottamista puolueesta – piiripomo Pärkkä pitää touhua mediatemppuna

Keskusta

Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin ja Paavo Väyrysen johtaman kaksikielisen piirin välille on syntynyt merkillinen ketjureaktio liittyen erottamisvaatimuksiin puolueesta.

Kaksikielinen piiri toi maanantaina yllättäen julkisuuteen oman aloitteensa Keski-Pohjanmaan piirin lakkauttamisesta, erottamisesta puolueesta ja jäsenjärjestöjen liittämisestä Etelä-Pohjanmaan piiriin.

Kaksikielinen piiri toteaa tiedotteessaan, että Keski-Pohjanmaan piirin lakkauttaminen on perusteltua, koska keskustan piirijärjestöjen aluejakoa on vuosien mittaan mukautettu vaalipiirien rajoihin.

Yhdistäminen Etelä-Pohjanmaan kanssa muodostaisi koko Vaasan vaalipiirin kattavan Pohjanmaan piirin ja tehostaisi kaksikielisen piirin mukaan näin keskustan toimintaa alueella.

Keski-Pohjanmaan keskustapiiri puolestaan oli jo marraskuussa laatinut oman aloitteensa kaksikielisen piirin erottamiseksi puolueesta.

– Kaksikielinen piiri ei toiminnassaan noudata puolueen sääntöjä eikä periaatteita ja aiheuttaa puolueelle vahinkoa kannanotoillaan, keskipohjalaiset perustelivat erottamisvaatimustaan tuolloin. Samalla he ilmoittivat jättävänsä asian päättävien puolue-elinten harkittavaksi.

Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Timo Pärkkä pitää Paavo Väyrysen maanantaina julkisuuteen toimittamaa aloitetta mediatemppuna ja samalla merkkinä asioiden tahallisesta sekoittamisesta tai väärinymmärtämisestä.

– Kyse on joko väärinkäsityksestä tai siitä, että asiat halutaan esittää tahallisesti toisin kuin ne ovat, Pärkkä toteaa.

Timo Pärkkä on erityisen närkästynyt syntyneestä mielikuvasta, jonka mukaan keskipohjalaisten marraskuinen aloite kaksikielisen piirin erottamisesta olisi tulossa puoluehallituksen käsittelyyn jo 18. helmikuuta kokouksessa.

– Kaksikielisen piirin asiaa ei silloin ole tarkoitus käsitellä. Väitteet siitä, että olisimme tekemässä kiusaa ja pitkittämässä asian käsittelyä evät pidä paikkaansa. Kaksikieliselle piirille varataan kyllä riittävästi aikaa oman näkemyksensä esittämiseen, hän muistuttaa.

Kaksikielinen piiri on oman näkemyksensä mukaan vaatinut etukäteen nähtäväkseen myös keskipohjalaisten puolueelle laatiman lisäselvityksen erottamisvaatimusten perusteista.

Pärkkä ei ymmärrä, miksi piirien pitäisi alkaa keskenään ”puliveivaamaan” puolueen käsittelyssä olevia asioita.

– Ei meillä ole mitään todistustustaakkaa kaksikieliselle piirille. Ei näitä selvityksiä voi heitellä sinne ja tänne kun prosessi on vielä kesken, hän korostaa.

– Puoluetoimisto on pyytänyt pirihallitukseltamme lisäselvitystä aloitteeseemme liittyen 15. helmikuuta mennessä. Sen olemme perusteluineen toimittaneet. Eli olemme toimineet täsmälleen niiden aikataulujen mukaan kuin puoluetoimistolta on pyydetty, Timo Pärkkä painottaa.

Kaksikielisen piirin puheenjohtaja Paavo Väyrynen nimittää tuoreessa blogissaan Keski-Pohjanmaan piirin ydinjoukkoa ”pahuuden voimiksi”, joille ei saa antaa periksi.

Piiripomo Pärkkä ei ole halukas laajemmin kommentoimaan Väyrysen esittämiä nimityksiä ja heittoja.

– Parempi kun en kommentoi niitä mitenkään. Kuten joku poliitikko on joskus sanonut, niin tämä haiskahtaa vahvasti mediapeliltä, Pärkkä suostuu toteamaan.

Juttua täsmennetty klo 15.41. Aiemmin jutussa kerrottiin, että Väyrynen kutsui ”pahuuden voimiksi” Keski-Pohjanmaan piirin johtoa. Väyrynen kutsui ”pahuuden voimiksi” Keski-Pohjanmaan piirin ydinjoukkoa.

Kommentit (5)

 • Lukija69

  Eikö nyt olisi parasta, että sotakirveet haudataan ja teetetään se selvitys niistä mahdollisista synneistä, johon Keski-Pohjanmaan piiri väittää ruotsinkielisen piirin syyllistyneen.

  Mielestäni me tarvitsemme ehdottomasti kaksikielisen piirin. Siitä en ole varma, tarvitaanko Keski-Pohjanmaalla omaa piiriä, koska siellä on myös Etelä-Pohjanmaan piiri. Sekin tulee kuitenkin tutkia.

  Keskustan puoluejohto: Teettäkää se selvitys ja huomioikaa, että nyt kaksikielisessä piirissä on johto vaihtunut, jonka ei pitäisi joutua kantamaan vanhan johdon mahdollisia syntejä.

  • VäYRYNEN PAAVO

   Kiitos asiallisesta kommentista.

   Sain vasta nyt illalla käsiini Keski-Pohjanmaan piirin perustelut piirimme erottamiselle. On harmi, että piiri viivytteli niiden antamisessa.

   Olin torstaina 11.2. yhteydessä piirin puheenjohtajaan Timo Pärkkään saadakseni tietooni päätöksen sisällön. Hän kertoi tekstiviestillä, että päätös oli tehty jo 9.2., ja lupasi selvittää, oliko se jo toimitettu puoluetoimistolle. Sittemmin hän ei asiaan palannut.

   Jostakin syystä päätös toimitettiin puoluetoimistoon vasta eilen. Minä sain sen siis tiedoksi vasta tänä iltana.

   Jos olisimme saaneet päätöksen heti sen tekemisen jälkeen, olisimme ehtineet antaa vastineemme jo 18.2. kokoontuvaan puoluehallituksen kokoukseen mennessä ja aloitteen kohtalo olisi voitu siinä ratkaista.

   Nyt asian käsittely ikävä kyllä viivästyy.

   Paavo Väyrynen

 • Lukija9

  Jos joku pallopää vielä kuvittelee, että Paavo olisi joku kokoava voima puolueessa, on hän pahasti hakoteillä. Paavon teutarointi osoittaa, että me ”paapat emme oo enää raavahia”. Saattaapi olla, että saatuaan utopialleen katetta Paavo pyrkii sitten Keskustan Pohjanmaan piirin puheenjohtajaksi. No, tietysti Paavolla on jotakin haikeutta Etelä-Pohjanmaalle, sillä hänen perustamansa sinimustan puolueen rippeet ovat siellä. Paavolla taisi mennä pupu pöksyyn, kun hän huomasi, että Svenskapiirin asiat ovat sekaisin ja hänestä ei ole miestä niitä setvimään, vaan jonkun toisen olisi asia hoidettava. Ah, niin Paavon tapaista väistelyä!

  • Lukija69

   Huomautan, että ulkopuolinen selvitys, johon Saarikko ja Väyrynen ovat sitoutuneet, on ainoa keino objektiivisesti tutkia entisen johdon mahdolliset ”synnit”.

   Selvityksen jälkeen yhdessä rintamassa eteenpäin!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen