Vanhanen Demokraatissa: Saarikon puhe pitää ottaa tosissaan – "Tarvitaan semmoinen hallitus, joka pystyy näissä oloissa toimimaan"

Politiikka

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) uskoo, että keskustan jatkaminen hallituksessa on todennäköisempää kuin siitä eroaminen.

Vanhanen kommentoi puolueen puheenjohtajan Annika Saarikon huomiota herättänyttä puoluevaltuustopuhetta Demokraatin haastattelussa.

Saarikko vaati viikonloppuna hallituskumppaneita SDP:tä, vihreitä ja vasemmistoliittoa lopettamaan haaveilun kehysten rikkomisesta. Hän myös linjasi, ettei keskusta tule olemaan mukana hallituksessa, jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa.

Vanhasen mukaan keskustan hallitukseen jäämiseen riittää se, että hallitus sitoutuu elämään talouspolitiikassaan hallitusohjelman mukaisesti tiedostaen kuitenkin koronan aiheuttamat poikkeustoimet.

– Ei kannata lyödä hanskoja tiskiin. Nyt hallituksella on hirveän tärkeä tehtävä siinä, että pystytään hyödyntämään tämä kansainvälinen kasvu täysimääräisesti. Meillä on hankala työmarkkinatalvi ja -kevät edessä. Tarvitaan semmoinen hallitus, joka pystyy näissä oloissa toimimaan, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa Saarikon puhe täytyy kuitenkin ottaa tosissaan. Keskusta haluaa Vanhasen mukaan saada luottamuksen siihen, ettei kevään kehysriihessä tule muilta hallituspuolueista hallitusohjelmasta poikkeavia ylläysvaatimuksia.

– Kehysriihi on niin myöhäisessä vaiheessa vaalikautta, että sen jälkeen korjausliikkeiden teko on vaikeata.

Vanhasen mukaan keskustaa ei voida syyttää siitä, että se leikkisi hallituksesta lähtemiseen viittaavilla uhkauksilla.

Kyse on hänen mukaansa siitä, että koko hallitusyhteistyöhön mukaan lähteminen oli keskustalle ennen kaikkea talouspoliittinen päätös. Siksi talouspolitiikka on keskustalle iso ja tärkeä kysymys.

– Hallituksella olisi mahdollisuus saada tästä vaalikaudesta ja mahdottoman koronatilanteen hoidosta hyvät pisteet. Työllisyyden kannalta ei tullut konkurssiaaltoa ja on päästy kansainväliseen kasvuun mukaan. Sitä mainetta ei pitäisi nyt sitten rikkoa tällaisella, voisi sanoa pienillä säädöillä, jossa tehtyjä sopimuksia rikotaan.

Vanhasen mukaan keskustan kentälle oli hyvin vaikea kysymys, että esimerkiksi Veikkaus-varoihin liittyviä päätöksiä peruttiin muutaman kymmenen miljoonan euron edestä. Se nosti esiin kysymyksen siitä, onko hallitus kykeneväinen vaikeisiin päätöksiin.

Keskustan ja SDP:n välisessä punamultayhteistyössä on kuitenkin ollut myös myönteisiä merkkejä, Vanhanen näkee.

– Muun muassa suhtautuminen komission metsälinjauksiin on vahvistanut meillä ilman muuta luottamusta siihen, että kyllä punamulta ymmärtää reaalitalouden tekijöitä ihan kunnolla.