Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Saamelaiskäräjälaki
Perustuslakivaliokunnan julkinen kuuleminen saamelaiskäräjälaista järjestettiin eduskunnassa keskiviikkona. (Kuva: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN)

Vallan betonointia vai alkuperäiskansan oikeuksien korjaamista? Saamelaiset pysyivät poteroissaan perustuslakivaliokunnan julkisessa kuulemisessa

Pauliina Pohjala 25.1.2023 13:48, muokattu 25.1.2023 17:28
a– a+
Saamelaiskäräjälaki

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan julkisessa kuulemisessa kävi ilmi, että saamelaiskäräjälaki on edelleen riitaisa ja herkkä asia saamelaisten keskuudessa. Näin siitä huolimatta, että saamelaiskäräjät hyväksyi marraskuun lopulla Suomen hallituksen esityksen saamelaiskäräjälain muuttamisesta äänin 15–3.

Saamelaiskäräjien näkemyksen mukaan lain uudistaminen on välttämätöntä saamen kieltä ja kulttuuria koskevan itsehallinnon turvaamiseksi, yhteiskuntarauhan vakiinnuttamiseksi sekä luottamuksen rakentamiseksi saamelaisten ja Suomen valtion välille.

– Itsehallintomme puolustaminen on meille kunniatehtävä. Saamelaiskäräjälain uudistus on meille erittäin tärkeä asia, siinä on kyse oikeusvaltion ytimestä sekä perustuslaillisesta oikeudestamme itsehallintoon että meille taatuista alkuperäiskansojen oikeuksista, puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso sanoi.

Hän huomautti, että YK:n ihmisoikeuskomitea moittii Suomea saamelaisten itsemääräämisoikeuden loukkaamisesta. 

– Tällöin on kysyttävä, eivätkö Suomen yhteiskunnan päättäjät halua korjata asiaa. Tämä lakiasia on yli 10 vuotta pyörinyt eduskunnan käytävillä ja myös saamelaiskäräjien pöydillä.

Saamelaisten vähemmistöjen keskuudessa ollaan toista mieltä. Inarinsaamelaiset ry vaatii lain palauttamista valmisteluun. Puheenjohtaja Inka Kangasniemen mukaan lakiuudistus betonoisi vallan tietylle saamelaiskäräjien ryhmittymälle ja heikentäisi demokratiaa.

Kangasniemi totesi perustuslakivaliokunnalle, että saamelaisyhteisön kannasta lakiesitykseen ei ole lopullista varmuutta. Saamelaiskäräjillä vähemmistössä toimiminen on hänen mukaansa hyvin paineenalaista.

– Vaientaminen on tehokasta ja porukka on pelosta hiljaa. Tämä näkyi myös saamelaiskäräjien äänestyksessä tästä laista, jossa osa liukui lain kannalle, ja jälkeen päin mediassa paikkaili, että edelleen vastustaa saamelaiskäräjälakiesitystä.

Kangasniemi oli kiitollinen kutsusta tulla kuultavaksi perustuslakivaliokuntaan, sillä inarinsaamelaisia ei otettu mukaan lakiesityksen valmistelutyöhön.

Kangasniemen mukaan inarinsaamelaisten tilanne on se, että osa on tullut asianmukaisesti merkattua saamelaiskäräjien vaaliluetteloon, mutta osa ei ole päässyt sinne hakeutumisestaan huolimatta.

– He ovat joutuneet hakemaan itselleen kuuluvat oikeudet osallistua itseä koskevaan päätöksentekoon korkeimman hallinto-oikeuden kautta, hän sanoi.

Vuonna 2019 YK:n ihmisoikeuskomitea moitti Suomea siitä, että korkein hallinto-oikeus hyväksyi saamelaiskäräjien vaaliluetteloon henkilöitä, jotka saamelaiskäräjät itse oli hylännyt aiemmin.  Komitean mukaan saamelaiskäräjälaki pitää laatia siten, että äänioikeuden määrittely kunnioittaa saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

Lapinkylien parlamentin puheenjohtaja Merja Mattila niin ikään katsoo, että hallituksen ajama saamelaiskäräjälakiesitys loukkaisi ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia.

– Metsäsaamelaiset, inarinsaamelaiset ja statuksettomat saamelaiset ulkoistetaan omassa asiassaan, hän sanoo.

Lapinkylien parlamentin mukaan oikeuskanslerin virasto on vahvistanut, että YK:n komitea ei ole vaatinut nykyisen lain lappalaiskohtaa poistettavaksi, eikä sitä että nykyisen lappalaiskohdan lisäksi vaaliluetteloon pääsemiseen vaadittaisiin kieliperuste.

Pitäisi todennäköisesti tuntea paljon enemmän paikallista todellisuutta ja historiaakin, ennen kuin tämän kunnolla ymmärtäisi.

Kansanedustaja Wille Rydman (ps.)

Hallituksen esityksen keskeisenä muutoksena ehdotetaan saamelaiskäräjien vaaliluettelokelpoisuuden uudistamista, ja asia ennätti viedä hallituksen kriisin partaalle loppusyksystä. Keskusta vastusti lappalaiskriteerin poistoa, koska puolue kokee sen syrjivän saamelaisten vähemmistöä ja poistavan ihmisiä vaaliluettelosta.

Hallituksen ajamassa lakiuudistuksessa vaaliluetteloon pääsee henkilö, joka itse tai ainakin yksi hänen vanhemmistaan, isovanhemmistaan tai isoisovanhemmistaan on oppinut saamen ensimmäisenä kielenään. Kielikriteeri laajenee yhdellä sukupolvella. Lappalaiskriteeri jäisi pois, koska osa saamelaisista pitää sitä liian väljänä ja pikemminkin elinkeinoon viittaavana määritelmänä.

Saamelaiskäräjälain käsittely menee eduskunnassa viime tippaan, sillä mietintöjen pitää olla valmiina 20. helmikuuta mennessä, jotta ne ehtivät eduskunnan täysistuntoon ennen vaalitaukoa. Perustuslakivaliokunta järjestää saamelaiskäräjälaista vielä kolme muuta kuulemista, joista viimeisin on 15. helmikuuta.

Keskiviikkona valiokunta kutsui julkiseen kuulemiseen oikeusministeriön, saamelaiskäräjien, Lapinkylien parlamentin, Kolttien kyläkokouksen ja Inarinsaamelaiset ry:n edustajat.

Perustuslakivaliokunnassa vaikuttava kansanedustaja Wille Rydman (ps.) totesi, että helsinkiläisestä näkökulmasta saamelaiskokonaisuus on hyvin hämmentävä ja siihen sisään pääseminen tuottaa haasteita, vaikka tutustuisi kaikkiin papereihin.

– Tässä pitäisi todennäköisesti tuntea paljon enemmän paikallista todellisuutta ja historiaakin, ennen kuin tämän kunnolla ymmärtäisi.

Rydman kysyi saamelaiskäräjien puheenjohtajalta, miten saamelaiskäräjien tehtävien toteuttamien tai saamelaiskulttuurin ylläpitäminen häiriintyisi siitä, jos lakiesityksen myötä vaaliluettelosta pois jäävät henkilöt tai ryhmät saisivatkin jäädä sinne.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso piti lähtökohtana sitä, että saamelaiskäräjät todella edustaa saamelaisia. Saamelaiset eivät tunnista toisiaan verokirjamerkinnöistä vaan kulttuurista ja saamen kielestä, hän totesi.

– Vaikka on erilaisia mielipiteitä ja väitteitä riittää tuhansia, asia on mitattu meillä täyskokouksessa, jossa oli 15 ääntä puolesta ja kolme vastaan. Se on iso demokraattinen päätös, 80 prosenttia. Milloin eduskunnassa on tällaiset numerot, Juuso kysyi.

Saamelaiskäräjien edustajia ei valita suhteellista vaalitapaa käyttäen vaan henkilövaaleina, ja Inarinsaamelaiset ry:n Inka Kangasniemen mukaan tämä on vuosien saatossa johtanut tilanteeseen, jossa valta on alkanut keskittyä.

– Kun saamelaiskäräjät vaalien jälkeen järjestäytyy ja paikkoja eri toimielimiin täytetään, niin vaalitulosta ei kunnioiteta.

Kangasniemen mukaan inarinsaamelaisille kuuluvat paikat jaetaan valtaa pitävää ryhmittymää myötäileville inarinsaamelaisille. Kangasniemi toteaa, että inarinsaamelaisetkin ovat lopulta erimielisiä saamelaiskäräjälaista.

– Täytyy ottaa huomioon, että yhteisömme sisällä on totaalinen konflikti.

– Tilanne on niin vakava, sillä on niin paljon mustamaalaamista, julkista häpäisyä, kiusaamista ja aivan hirveää henkistä väkivaltaa, että se täytyy nyt kuulla ja ottaa huomioon. Meidän elämämme siellä on kärsimystä sen takia, että tätä ei kukaan kuule. Ihmiset eivät uskalla sanoa ääneen mielipiteitään.

Kangasniemen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tunnisti omalla hallituskaudellaan tämän konfliktin. Sipilä sopi saamelaisten totuus- ja sovintoprosessin aloittamisesta vuonna 2017. Tarkoituksena oli muun muassa tunnistaa ja arvioida saamelaisten historiallista ja nykyistä syrjintää.

Kangasniemi kertoo käyneensä käyneensä Lapin yliopistolle perustetun koulutuksen komissiota varten.

– Itse kävin tämän koulutuksen. Siellä oli konfliktin eri osapuolia. Meille ei ole kuitenkaan ollut käyttöä tässä totuus- ja sovintoprosessissa lainkaan. Tämä prosessi on kaapattu niin sanotusti, poliittisiin tarkoitusperiin, Kangasniemi näkee.

Lue myös

Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin

Suomalaisista 44 prosenttia kertoo kotitalousvähennykseen tehdyn muutoksen vaikuttavan heidän suunnittelemiensa remonttien teettämiseen. Suomalaiset remontoivat...
5.7.2025 14:30

Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä

”Hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset heikentävät pitkäaikaissairaiden toimeentuloa entisestään”
5.7.2025 10:00

Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 

Tietokirjailija Arvo Tuominen on varsin pessimistinen Ukrainan sodan lopputuloksen suhteen.
5.7.2025 7:00

Aihetunnisteet

saamelaiskäräjälaki

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Nato-maassa soitetaan hälytyskelloja: Tämä ihmetyttää Venäjän hirmutappioissa
Uutiset | 3.7.2025 21:03
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Lopettamisaalto järkyttää: ”Yrittäjiä kurittavat nyt todella monet asiat”
Uutiset | 4.7.2025 11:35
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tieku: Suosikkijuoma voi pidentää elämää, mutta se pitää nauttia oikealla tavalla
Uutiset | 3.7.2025 23:00
Uuvahdus voi tulla kalliiksi – älä unohda näitä asioita ukonilman uhatessa
Uutiset | 3.7.2025 20:45
Näistä syistä suomalaisten mökkeilyinto laskee – säätilalla sukupuolittunut vaikutus
Uutiset | 3.7.2025 22:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Kiinasta Ukraina-jyrähdys: ”Bensaa liekkeihin”
Uutiset | 4.6.2025 21:02
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01

Uusimmat

Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00
T&A: Läpimurto – auringonpimennyksen voi tehdä keinotekoisesti
Uutiset | 4.7.2025 23:00
Mitä tehdä Syyrian vierastaistelijoille? – ”He ovat tavallaan syyrialaisia, halusimme tai emme”
Uutiset | 4.7.2025 22:02
Autoilija: Tällaisessa tilanteessa sinulla tulee olla älypuhelin
Uutiset | 4.7.2025 21:30
Tutkimus: Lihavuus jää solujen muistiin – laihtumisesta huolimatta palautuminen voi kestää vuosia
Uutiset | 4.7.2025 21:00
Zelenskyi puhelustaan Trumpin kanssa: Sovimme työskentelevämme ilmapuolustuksen vahvistamiseksi Ukrainassa
Uutiset | 4.7.2025 17:06
Hallitus sai jo keskiviikkona yhden ilmastopaperin julki – Ilmastopaneelin puheenjohtaja: ”Ei tässä ole mitään merkittäviä avauksia”
Uutiset | 4.7.2025 17:04
Kreetan maastopalot laantumassa, Ateenan lähistöllä syttyi uusi palo
Uutiset | 4.7.2025 16:53
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Toimittajalta | Rahaa on – olisiko aika palauttaa Kauhavan lentosotakoulu ja Pohjois-Karjalan prikaati?
Uutiset | 21.6.2025 8:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste