Valko-Venäjä suivaantui uusista pakotteista – länsimaat asettivat pakotteita muun muassa Lukashenkan pojalle

Ulkomaat

Valko-Venäjä tuomitsi torstaina lännen sitä vastaan säätämät uudet pakotteet. Lännen toimet ovat vastaus Valko-Venäjän ja Puolan rajan siirtolaiskriisiin.

Valko-Venäjän ulkoministeriö syytti länttä Valko-Venäjän ”demonisoimisesta” ja lupasi ”kovia” kostotoimia.

– Vastuun taakka on sälytetty Valko-Venäjän harteille, kun taas räikeästi sivuutetaan globaalin siirtolaiskriisin syyt, ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Viime kuukausina tuhannet siirtolaiset Lähi-idästä ovat matkanneet Valko-Venäjälle siinä toivossa, että pääsisivät EU:hun Puolan kautta. Viime kuussa noin 2 000 ihmistä leiriytyi Valko-Venäjän ja Puolan rajalle hyisissä oloissa, kunnes rajavartijat tyhjensivät tilapäisleirin ja siirtolaiset siirrettiin logistiikkakeskukseen.

Yhdysvallat, Kanada ja läntiset liittolaiset ilmoittivat torstaina uusista Valko-Venäjän vastaisista pakotteista, jotka on suunnattu muun muassa hallinnon merkkihenkilöitä, merkittäviä median edustajia ja Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan poikaa vastaan.

Länsimaat ovat asettaneet jo aiemmin useita Lukashenkan hallinnon vastaisia pakotteita sen jälkeen, kun opposition viime vuoden mielenosoituksiin osallistuneita kohdeltiin kovin ottein ja kun toukokuussa Ryanairin matkustajakone pakotettiin laskeutumaan Minskiin.

Läntiset hallitukset syyttävät Lukashenkaa siirtolaisten houkuttelusta Valko-Venäjälle saadakseen aikaan rajakriisin EU:n kanssa kostona pakotteille. Lukashenka on kiistänyt tämän.