Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Historia
Suomen ulkoministeri Aarno Yrjö-Koskinen ja Neuvostoliiton lähettiläs Ivan Maiski allekirjoittivat hyökkäämättömyyssopimuksen 21. tammikuuta 1932. (Kuva: Museovirasto / Aarne Pietinen)

Vain paperinpala? – Suomen ja Neuvostoliiton hyökkäämättömyyssopimuksesta 90 vuotta

Neuvostoliitto tarvitsi kuitenkin kulissin, jonka perusteella sopimus voitiin irtisanoa alkutalvesta 1939
Lauri Heikkilä 21.1.2022 21:00, muokattu 21.1.2022 14:04
a– a+
Historia

”Korkeat sopimuspuolet takaavat molemminpuolisesti loukkaamattomiksi Suomen Tasavallan ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton väliset nykyiset rajat sellaisina, joiksi ne on vahvistettu Tartossa 15 päivänä lokakuuta 1920 tehdyssä rauhansopimuksessa, joka pysyy niiden välisten suhteiden järkkymättömänä perustana, ja sitoutuvat kumpikin puolestaan pidättymään kaikesta hyökkäyksestä toista sopimuspuolta vastaan.”

Näin sovittiin tasan 90 vuotta sitten allekirjoitetun Suomen ja Neuvostoliiton välisen hyökkäämättömyyssopimuksen ensimmäisessä artiklassa.

Jo 1920-luvun puolivälissä Suomi oli yrittänyt saada hyökkäämättömyyssopimusta aikaiseksi, mutta silloin sopimus kaatui, koska Neuvostoliitto ei hyväksynyt Suomen vaatimusta sopimuksen valvomisesta välitystuomioistuimen avulla.

Tammikuun 21. päivä 1932 sopiminen onnistui. Tuolloin Neuvostoliiton politiikkaan kuului laajemminkin hyökkäämättömyyssopimusten solmiminen läntisillä rajoillaan. Eräs syy oli Mantsuriassa alkanut konflikti Kiinan ja Japanin sekä jälkimmäisen valtion asettaman nukkehallinnon välillä.

Neuvostoliitto pelkäsi tämän takia laajempaa konfliktia itäisessä Aasiassa, eikä se halunnut samanaikaisesti riskeerata rajojaan lännessä.

Neuvostoliitto neuvotteli samaan aikaan myös Puolan, Latvian ja Viron kanssa. Suomi aloitti neuvottelut viimeisenä, mutta Suomen ja Neuvostoliiton sopimus valmistui ensimmäisenä.

Ulkoministeri Aarno Yrjö-Koskinen ja Neuvostoliiton Suomen-lähettiläs Ivan Maiski allekirjoittivat sopimuksen 21. tammikuuta ja voimaan se astui 9. elokuuta 1932. Sopimuksessa oli kolmen vuoden määräaika, ja se uusittiin 1934. Tuolloin määräaikaa jatkettiin kymmenellä vuodella, vuoden 1945 loppuun.

Sopimuksessa sitouduttiin rauhanomaiseen rinnakkaiseloon, ja olemaan puolueettomia toisen osapuolen mahdollisten selkkausten aikana.

Kuten tunnetaan, hyökkäämättömyyssopimus oli voimassa vain sen yksipuoliseen irtisanomiseen asti.

”Sovittelumenettelyä on käytettävä niissäkin tapauksissa, joissa riita koskee jonkin korkeiden sopimuspuolten välisen sopimuksen soveltamista tahi tulkintaa ja erikoisesti kysymyksen ollessa, siitä, onko molemminpuolista hyökkäämättömyysvelvoitusta loukattu vai ei.”

Tämä kirjaus monen muun ohella velvoitti vahvasti ratkaisemaan kaikki kiistat rauhanomaisesti.

Vaikka yleisesti saatetaan ajatella Neuvostoliiton tuosta vain hyökänneen ja aloittaneen talvisodan, velvoitti sopimus kuitenkin sen verran, että tarvittiin syy ja kulissi sodan aloittamiseen.

Neuvostoliitto ampui kuuluisat Mainilan laukaukset 26. marraskuuta 1939 ja syytti tästä neljän neuvostosotilaan kuolemaan johtaneesta tapauksesta Suomea. Myöhemmin on todistettu, ja jo silloin yleisesti tiedettiin, että Neuvostoliitto ampui laukaukset tekosyynä hyökkäämättömyyssopimuksen irtisanomiselle. Tämän jälkeen olisi diplomaattisesti oikeutettua tai oikeutetumpaa aloittaa hyökkäys. Neuvostoliitto hyökkäsikin Suomeen 30. marraskuuta, ja tuosta alkoi 105 päivää kestänyt talvisota.

– Hyökkäys oli silloin naamioitava jollakin tavalla. Ensimmäinen toimenpide tähän suuntaan olivat heti nämä Mainilan laukaukset, joilla Suomi saatiin näyttämään hyökkääjältä ja Neuvostoliitto puolustajalta, historiantutkija, myöhempi professori Osmo Jussila totesi Yleisradion vuonna 1978 julkaistussa Sodan ja rauhan miehet-draamadokumentissa.

– Huonokin kulissi voi auttaa, jos sen takana johdonmukaisesti pysytään, Jussila sanoitti viidennessä jaksossa, puhuessaan tuossa kohtaa Terijoen hallituksesta, jonka Neuvostoliitto oli omalla päätöksellään Suomelle asettanut. Lausahdus sopii kuvaamaan myös Mainilan laukauksia.

Samanlaisella kulissilla, kuin Mainilan laukauksetkin olivat, oli kansallissosialistinen Saksakin aloittanut sodan Puolaa vastaan. Naamioitu ”puolalaisten” hyökkäys saksalaiselle radioasemalle oli syy aloittaa hyökkäys Puolaan 1. syyskuuta 1939.

Suurlähettiläs Aarno Yrjö-Koskinen, valtioneuvos J. K. Paasikivi, valtuuskunnan sihteeri Johan Nykopp ja eversti Aladar Paasonen palasivat ensimmäiseltä neuvottelumatkalta Moskovasta 16. lokakuuta 1939. (Museovirasto / Aarne Pietinen)

Myöhempi tutkimus on arvioinut suomalaisissakin olleen osasyyn talvisodan alulle. Neuvostoliitto pyrki turvaamaan rajansa ensi sijassa Saksaa vastaan, joka oli aloittanut sodan Euroopassa 1. syyskuuta 1939.

Neuvostoliitto vaati tiettyjä alueita Suomelta pitkään diplomaattisia teitä. Aluevaatimukset liittyivät Leningradin puolustustarpeisiin ja mahdollisuuteen sulkea Suomenlahti Saksan laivastolta. Vastineeksi Suomi olisi saanut alueita Itä-Karjalasta.

Tämäntapaiseen olisivat olleet valmiita sodan välttämiseksi suostumaan esimerkiksi neuvotteluja käynyt pitkän linjan diplomaatti J. K. Paasikivi ja puolustusneuvoston puheenjohtaja C. G. E. Mannerheim.

Suomen hallitus oli kuitenkin taipumaton alueluovutusten suhteen ja halusi käydä neuvotteluja aluksi kauppaneuvotteluina, ja tällä tavalla kääntää aluekysymykset pois agendalta. Tällä haluttiin korostaa Suomen omaksumaa puolueettomuuspolitiikan linjaa.

Neuvostoliitto pyrki pitkään nimenomaan diplomaattiseen ratkaisuun. Tämän osoitti esimerkiksi Suomen valtuuskunnan sihteerinä Moskovan neuvotteluissa toimineen Johan Nykoppin mukaan Neuvostoliiton johtaja Josif Stalinin lukuisat vastaehdotukset ja halu käydä neuvotteluja pitkään.

Joka tapauksessa Neuvostoliitto hyökkäsi vaiheessa, jossa neuvotteluja oltaisiin vielä voitu käydä. Toisaalta Suomen hallituksen kannat saattoivat näyttää Stalinin ja ulkoministeri Vjatšeslav Molotovin silmissä niin ehdottomilta, että neuvotteluja ei olisi kannattanut jatkaa. Etenkin ulkoministeri Eljas Erkkoa on arvosteltu hänen taipumattomuudestaan, vaikka hän ei ollutkaan ainoa tämän linjan edustaja.

Myös Molotov–Ribbentrop-sopimus on syytä muistaa. Siinä Neuvostoliitto ja Saksa olivat jakaneet itäisen Euroopan, Suomi mukaan lukien, kummankin maan etupiireihin. Sopimuksen laativat Molotov ja natsi-Saksan ulkoministeri Joachim von Ribbentrop.

Sopimus, toki hyvin eri tyyppinen, saatiin lopulta maaliskuussa 1940. Suomi oli menestynyt sodassa hyvin, eikä Neuvostoliitto ollut edennyt käytännössä kovinkaan paljon. Puhuttiin talvisodan ihmeestä, kun pieni Suomi, jolla oli pulaa myös sotamateriaalista, kykeni torjumaan paljon suuremman vihollisen, jonka reservit olivat sekä miehissä että materiaalissa käytännössä ehtymättömät.

Neuvostoliittoa painosti rauhaan myös Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan lupaus lähettää joukkoja Suomen tueksi. Suomen sotilasjohdolle oli kuitenkin selvää, ettei tämä lupaus riittäisi, sillä Suomen rintama oli katkeamispisteessä, eikä ulkovaltojen apu ehtisi ajoissa paikalle. Rauha piti saada nopeasti aikaiseksi.

Moskovan rauhansopimus solmittiin 12. maaliskuuta 1940 ja se astui voimaan seuraavana päivänä. Sopimuksessa Neuvostoliitto sai sotaa edeltäneen tahtonsa alueluovutuksista läpi. Suomi menetti alueitaan, mutta säilytti itsenäisyytensä.

Talvisodan jälkeen Suomi hakeutui Saksan kylkeen. Talvisodassa oltiin oltu niin yksin, ettei sitä enää haluttu Suomen osaksi. Saksan rinnalla Suomi hyökkäsi Neuvostoliittoon 1941, mutta korosti koko ajan käyvänsä erillissotaa. Jatkosota päättyi alkusyksystä 1944, kun Neuvostoliitto oli toisaalta edennyt, mutta halusi toisaalta nopeasti kaikki resurssinsa keskitettyä Saksaa vastaan. Suomen torjuntavoitot vaikuttivat tuolloinkin ratkaisevasti rauhan solmimiseen.

Vuonna 1948 Suomi betonoi suhteensa Neuvostoliittoon YYA-sopimuksella (sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta). Tästä luovuttiin vasta Neuvostoliiton kaaduttua. Tilalle tuli edelleen voimassa oleva Suomen ja Venäjän sopimus suhteiden perusteista.

Lähteet:

Leskinen Jari, Juutilainen Antti: Talvisodan pikkujättiläinen, WSOY 1999

Sodan ja rauhan miehet-dokumenttisarja (Yleisradio 1978)

Sopimusteksti

Lue myös

Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus

”Pelkkä pelastusliivien mukana pitäminen ei riitä”
12.7.2025 21:00

Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa

Sinilevää on joillain paikoin havaittu Suomen vesistöissä paikoin runsaasti. Nyt lämpenevä sää voi...
12.7.2025 20:00

Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin

Artturi Leinonen taisteli monin tavoin poliittisia äärisuuntauksia vastaan
12.7.2025 18:00

Aihetunnisteet

Historia hyökkäämättömyyssopimus Neuvostoliitto talvisota toinen maailmansota

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Idän karhupäätös tehty
Uutiset | 11.7.2025 22:00
Mitä kuuluu metsästyksen suosiolle? – Luvut kertovat
Uutiset | 11.7.2025 21:30
Mitä jos sähköt katkeavat? – Maatilat yhä riippuvaisempia
Uutiset | 11.7.2025 21:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste