Vääntö EU:n ennallistamisasetuksesta jatkuu – suomalaiset mepit iloitsivat ja harmittelivat
EU:n kiistelty ennallistamisasetus selviytyi keskiviikkona tiukasta äänestyksestä EU-parlamentin täysistunnossa. Lopullisessa asetusta koskevassa äänestyksessä äänet jakautuivat 336–300.
Asetuksen sisällöstä aletaan seuraavaksi neuvotella EU:n jäsenmaita edustavan ministerineuvoston ja komission kanssa. Osa suomalaisista europarlamentaarikoista iloitsi asetuksen etenemisestä, osa oli harmissaan.
Jatkokäsittelyn puolesta äänesti muun muassa vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö, joka kiitteli lopputulosta.
– Luonto voitti. Pelottelu hävisi, Niinistä tviittasi.
Asetuksen hylkäämistä toivoi keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen, jonka mukaan on epävarmaa, saadaanko kolmikantaneuvottelut vietyä läpi ennen ensi vuoden EU-vaaleja.
Asetus on ollut vaarassa kaatua parlamentin suurimman ryhmän eli konservatiivipuolueita edustavan EPP-ryhmän ja muiden oikeistoryhmien vastustukseen. Ympäristövaliokunta ei kesäkuun lopun äänestyksessä antanut asetukselle tukeaan vaan esitti komission esityksen hylkäämistä.
Vastaan äänesti myös kokoomuksen EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa. Hänen mukaansa lopputulos on karvasta kalkkia etenkin suomalaisille maan- ja metsänomistajille sekä ruoantuottajille. Sarvamaan mukaan parlamentin kantaan viime hetkellä äänestetyt muutosehdotukset tekevät lopputuloksesta sekavan.
Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen äänesti toisin kuin Sarvamaa ja totesi järjen voittaneen parlamentissa. Hän arvosteli ennallistamisasetuksesta käytyä julkista keskustelua.
– Keskustelussa on ollut shokeeraavan paljon tahallista vääristelyä ja harhaanjohtamista. Se on erityisen surullista, sillä kysymyksessä on koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta ratkaiseva asia, Pietikäinen sanoi.
Asetukseen ottivat kantaa myös Metsäteollisuus ja tuottajajärjestö MTK, jotka toivoivat, että lopulliseen tekstiin saadaan vielä olennaisia muutoksia. Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Paula Lehtomäki sanoi, että muun muassa vaikutukset uusiutuvien raaka-aineiden käyttöön on voitava arvioida paremmin.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila oli pettynyt, koska oli toivonut valuvikaisena pitämänsä ehdotuksen hylkäämistä.
– Positiivista on kuitenkin se, että parlamentti poisti äänestyksessään maataloutta koskevan artiklan kokonaan ja teki muitakin merkittäviä muutoksia, Marttila sanoi tiedotteessa.
Ennallistamisasetus jakaa myös EU:n jäsenmaita. Suomi, Ruotsi, Puola, Hollanti ja Italia äänestivät asetusta vastaan, kun se oli EU:n ministerineuvoston käsittelyssä kesäkuussa.