Uudenmaan Keskusta tyrmää ruuhkamaksut – "Tarvitaan oikeudenmukaisempia keinoja"

Keskusta

Uudenmaan Keskusta ei kannata ruuhkamaksuja Uudellemaalle. Piiri kertoo syyskokouksen kannanotossaan, että liikenteen päästövähennystavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan muita parempia ja oikeudenmukaisempia keinoja.

Keskustapiiri korostaa, että autoilu on monille uusmaalaisille välttämätöntä esimerkiksi töissäkäynnin vuoksi.

– Joukkoliikennettä tulee kehittää ja sen käyttöä lisätä siellä, missä se on aidosti mahdollista. Samalla autoa pitää voida ajaa puhtaalla omallatunnolla, kannanotossa sanotaan.

Ruuhkamaksuja oikeudenmukaisemmiksi päästötavoitteisiin pääsemisen keinoiksi Uudenmaan keskustapiiri nimeää useita esimerkkejä.

Niitä ovat piirin mukaan muun muassa merkittävä liikenteen vähentyminen etätöiden yleistyessä, uusiutuvan polttoaineen osuuden kasvattaminen nostamalla uusiutuvan komponentin osuutta polttonesteissä, bensa- ja dieselautojen konversiotuki kaasuautoiksi sekä biokaasun saatavuuden parantaminen.

– Liikenteen polttoaineet tulevat joka tapauksessa muuttumaan tulevaisuudessa. Sen vuoksi bensan ja dieselin litrakohtaiseen verotukseen perustuva verotus tulee korvata uudella veromallilla. Tilalle tarvitaan kilometripohjaisuuteen perustuva järjestelmä, joka ei ole sidottu käyttövoimaan, kannanotossa summataan.

Järjestelmää ovat esittäneet valtiovarainministeri Matti Vanhanen sekä keskustan eduskuntaryhmä.

Uudenmaan keskusta korostaa myös yksityisyydensuojan merkitystä kilometripohjaisessa järjestelmässä. Yksityisyydensuoja on piirin mukaan varmistettava nykytekniikalla.

– Vaikka paikannukseen perustuva veroratkaisu kuulostaa kiusalliselta, vastaavan tyyppistä seurantaa arjessamme on olemassa jo nyt esimerkiksi matkapuhelinverkon kautta. Yksityisyyttä on ilman muuta kunnioitettava.

Uudenmaan Keskusta valitsi syyskokouksessaan varapuheenjohtajiksi espoolaisen Tommi Halkosaaren ja pornaislaisen Tea Niemisen. Piirin puheenjohtajana jatkaa sipoolainen Sonja Hällfors.

Piirihallitukseen valittiin varsinaisiksi jäseniksi Pirjo Luokkala, Juho-Matti Nirvi, Antti Hovi, Inna Kallionen, Kirsi Ferin, Marja Teppinen, Johanna Olli, Mikko Lasanen, Outi Saarelainen, Hannu Maliniemi, Salme Nepponen ja Tommi Kytölä.