Ulkomaisen tiedustelupalvelun tietoinen avustaminen pitäisi kriminalisoida Suomessa, sanoo supon Pelttari
Suojelupoliisin mielestä ulkomaisen tiedustelupalvelun avustaminen pitäisi kriminalisoida Suomessa. Asian nosti esille supon päällikkö Antti Pelttari suojelupoliisin vuosikirjan julkistamistilaisuudessa.
– Suomi voisi tehdä enemmän heikentääkseen Venäjän ja muiden maiden mahdollisuuksia tehdä laitonta tiedustelua, eli vakoilua, Pelttari sanoi.
Hänen mukaansa rikokseksi voitaisiin katsoa tietoinen teko, esimerkiksi asunnon vuokraaminen ulkomaisen tiedustelupalvelun käyttöön.
– Suomessa vakoilurikoksia koskeva lainsäädäntö keskittyy ennen kaikkea valtionsalaisuuksien konkreettiseen luovuttamiseen toisen valtion edustajalle. Monessa muussa Euroopan maassa myös muunlainen vieraan valtion tiedustelupalvelun avustaminen on kriminalisoitu.
Tällaisia maita ovat Pelttarin mukaan esimerkiksi Saksa, Tanska ja Viro.
Supon toiveena on, että ulkomaisen tiedustelupalvelun avustamiseksi voitaisiin katsoa myös informaatiovaikuttaminen.
– Suomen päätöksentekoa tai yhteiskunnallisia oloja koskevan järjestelmällisen perättömän tiedon levittämisen pitäisi olla rangaistavaa silloin, kun tekijä toimii tietoisesti ulkomaalaisen tiedustelupalvelun toimesta.
Pelttari ei kommentoinut, onko supon tietoon tullut tapauksia, joissa ulkomaista tiedustelupalvelua olisi avustettu Suomessa.
– En voi mennä yksityiskohtiin, mutta tarve on ja näemme, että tältä osin Suomessa on lainsääntelyaukko ja tämän tyyppistä avustustoimintaa ei ole kriminalisoitu toisin kuin aika monessa muussa maassa.
– Toivottavasti seuraavan hallituksen aikana oikeusministeriö tällaisen esityksen voisi valmistella.