Ukrainan Zelenskyi: Maailman on lopetettava öljyn ja kaasun osto Venäjältä – Saksan Scholzin mukaan energiantuonti Venäjältä "välttämätöntä" eurooppalaisten jokapäiväiselle elämälle

Ukrainan sota

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii maailmaa lopettamaan Venäjän öljyn ja kaasun ostamisen, kertoi ukrainalainen verkkolehti Kyiv Independent.

Zelenskyin mukaan kyseessä olisi moraalinen teko, sillä rahaa ei tulisi antaa ”terroristeille” eli Ukrainaan hyökkääville Venäjän joukoille.

Mediatietojen mukaan Yhdysvallat, EU ja Japani pohtivat öljyn tuontikieltoa Venäjältä lisätäkseen painetta Venäjää kohtaan. Asiasta on kertonut muun muassa uutistoimisto Reuters. Venäjä on jo ennennäkemättömien talouspakotteiden kohteena.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kuitenkin sanoi maanantaina, että energiantuonti Venäjältä on ”välttämätöntä” eurooppalaisten jokapäiväiselle elämälle. Hän myös varoitti, että venäläisen öljyn ja maakaasun tuontikiellot voisivat saattaa Euroopan energiavarmuuden vaaraan.

–  Eurooppa on harkitusti jättänyt Venäjän energiatoimitukset pakotteiden ulkopuolelle, Scholz sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.