Tutkimus: Tämä naposteltava parantaa muistia
Maapähkinöiden syöminen voi parantaa aivojen toimintaa ja muistia, käy ilmi Maastrichtin yliopiston lääketieteellisen keskuksen tutkimuksesta.
Yliopiston tutkijoiden mukaan aivojen verenkierto vilkastui ja muisti parani, kun tutkimukseen osallistuneet söivät 60 paahdettua ja suolatonta maapähkinää joka päivä neljän kuukauden ajan.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että siihen osallistuneiden henkilöiden aivojen verenkierto parani 3,6 prosenttia ja muisti 5,8 prosenttia. Lisäksi tutkijat havaitsivat, että 31 iäkkään aikuisen verenpaine laski. Maapähkinöiden nauttiminen edisti myös kykyä muistaa ääneen puhuttuja tai luettuja asioita.
Tutkijoiden mukaan löydöksillä voi olla merkitystä etenkin niille, jotka haluavat vähentää riskiä sairastua dementiaan. Dementian riski kasvaa iän myötä, kun aivojen verisuonten toiminta heikentyy.
Tutkimukseen osallistui 60–75-vuotiaita henkilöitä, jotka vierailivat yliopistolla tutkimuksen alussa, puolivälissä ja lopussa.
Osallistujat eivät saaneet nauttia muita pähkinöitä tai pähkinöitä sisältäviä tuotteita. Heidän oli myös pidättäydyttävä liikunnasta 48 tuntia ennen jokaista käyntiä, lopetettava alkoholin käyttö päivää aikaisemmin ja paastottava vähintään 12 tuntia yön yli ennen käyntejään yliopiston testeissä.