Tutkijat hälyttävät: Miesten testosteronitasot vaarassa
Syyskuussa julkaistun Kööpenhaminan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ultraprosessoitujen elintarvikkeiden syöminen voi vaikuttaa heikentävästi miesten aineenvaihduntaan ja hedelmällisyyteen. Näin siinäkin tapauksessa, että kaloreiden, proteiinien, hiilihydraattien ja rasvan saanti olisi sama kuin muuta ruokaa sisältävässä ruokavaliossa.
Cell Metabolism -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa 20–35-vuotiaat miehet noudattivat kukin kolmen viikon ajan sekä erittäin prosessoitua että mahdollisimman vähän prosessoitua ruokavaliota. Tutkimuksen otanta oli verrattain pieni, sillä osallistujia oli 43 miestä.
Erittäin prosessoitu ruokavalio sisälsi tutkimuksessa valmisruokia, sokerisia muroja, prosessoituja lihoja, kuten makkaraa ja leikkeleitä, pakattuja leipiä ja välipaloja, maustettuja jogurtteja sekä virvoitusjuomia.
Vaihtoehtoinen ruokavalio sisälsi tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, munia, lihaa, kalaa, täysjyväviljoja, palkokasveja, maustamattomia maitotuotteita sekä pähkinöitä ja siemeniä.
Vaikka kaloreiden saanti oli identtinen, erittäin prosessoitua ruokavaliota noudattaneet miehet lihoivat noin yhden kilon ja heillä oli heikommat sydänterveyden merkkiaineet kuin vähemmän prosessoidun ruoan vaiheen aikana.
– Erot kehon painossa näiden kahden ruokavalion välillä viittaavat siihen, että vähän prosessoiduista ja erittäin prosessoiduista ruoista peräisin olevat kalorit eivät varastoidu tai metaboloidu samalla tavalla, vaikka makroravinteiden määrää oli säädelty, tutkijat toteavat.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että erittäin prosessoitua ruokavaliota noudattaneilla osallistujilla oli korkeammat pitoisuudet epäpuhtauksia, joiden tiedetään vaikuttavan heikentävästi siittiöiden laatuun. Lisäksi heiltä mitattiin alentuneet testosteronin tasot.
Follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) pitoisuus aleni, kun ultraprosessoidussa ruokavaliossa oli energiaa yli tarpeen – tämä hormoni liittyy siittiöiden tuotantoon.
– Tuloksemme todistavat, että erittäin prosessoidut elintarvikkeet vahingoittavat lisääntymis- ja aineenvaihduntaterveyttämme, vaikka niitä ei syötäisi liikaa, sanoo tutkimusta johtanut Jessica Preston Novo Nordisk -säätiön lehdistötiedotteessa. Säätiö rahoitti tutkimusta.
Tutkijat huomauttavat, että tutkimustulokset riippuvat siitä, kuinka todenmukaisesti tutkimukseen osallistuneet noudattivat ja raportoivat ruokavaliostaan.
Lisäksi tutkimuksen otanta oli sen verran suppea, että tutkimuskohde edellyttää lisäselvityksiä.