Tutkija: Navalnyi riskeeraa henkensä palatessaan Venäjälle

Vladimir Putinin hallinto joutuu puun ja kuoren väliin Navalnyin palatessa kotimaahansa.
Venäjä

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi riskeeraa henkensä palatessaan Venäjälle ensi sunnuntaina, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

Navalnyi ilmoitti keskiviikkona palaavansa Venäjälle Saksasta, missä hän on ollut hoidettavana elokuisen myrkytysyrityksen jälkeen.

Lassilan mukaan Navalnyin paluu Venäjälle asettaa presidentti Vladimir Putinin hallinnon puun ja kuoren väliin, sillä elokuisen myrkytysyrityksen jälkeen Navalnyi on ulkomailla entistäkin laajemmin tunnettu hahmo, jonka kohtaloa kansainväliset tiedotusvälineet seuraavat tarkasti.

Lassilan mukaan Putinin hallinto ei voi antaa pelitilaa taitavalle, kansainvälisiä kannuksia hankkineelle oppositiopoliitikolle.

Valtaeliitin korruptiota paljastanut Navalnyi on Lassilan mukaan riski Putinin hallinnolle, ja riski korostuu erityisesti tänä vuonna, kun Venäjällä järjestetään duuman vaalit.

–  Navalnyin paluun riskit ymmärretään Kremlissä, ja käynnissä on ollut jo hyvän aikaa erilaisten Navalnyia koskevien rikosepäilyjen aktivointi. Viesti on selvä: vapaata poliittista toimintaa ei hyväksytä Venäjän maaperällä, Lassila kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin julkaisemassa analyysissa.

Lassilan mukaan myrkytysyrityksestä selvinnyt ja sosiaalista mediaa taitavasti käyttävä Navalnyi iskee nyt Kremliä vastaan entistä kovemmin.

–  Kansalaisten valmius nähdä Navalnyissa vaihtoehto Putinille on hyvin jakautunutta, ja enemmistö suhtautuu välinpitämättömästi kaikkea politiikkaa kohtaan. Silti Navalnyin lukuisat paljastukset ovat luoneet Venäjän viralliselle todellisuudelle vaihtoehdon, jonka poliittista potentiaalia hallinto todella pelkää, Lassila arvioi.

Navalnyin on määrä lentää Moskovaan sunnuntai-iltana, ja hän on kutsunut kannattajiaan ottamaan häntä vastaan Vnukovon lentokentälle.

–  Paluu tulee saamaan kansainvälistä huomiota, ja jos hänet kiidätetään suoraan lentokentältä oikeussaliin, huomio kasvaa entistä suuremmaksi. Tätä Kreml ei halua, mutta vielä vähemmän se haluaa maaperälleen poliitikon, joka on sisäpoliittisen ongelman lisäksi ulkopoliittinen ongelma, Lassila kirjoittaa.