Tutkija Kalevassa: Uskonnolliset perusteet eivät selitä rokotekriittisyyttä – Rokotteista kieltäytyjät jäävät marginaaliin Oulun seudun uskonnollisissa yhteisöissä

Koronrokotukset

Pohjois-Pohjanmaan joidenkin kuntien alhaista rokotekattavuutta on toisinaan selitetty ainakin huhupuheiden tasolla uskonnollisilla syillä. Rokotekriittisyyden on arveltu liittyvän alueella vahvasti vaikuttavaan vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen sekä muihin uskonnollisiin yhteisöihin.

Uskonnollisilla perusteilla ei kuitenkaan voida selittää rokotekriittisyyttä, arvioi Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kalevassa.

Sohlbergin mukaan uskonnolliseen vakaumukseen liittyvää rokotekriittisyyttä ilmenee Suomessa lähinnä konservatiivisessa herätyskristillisyydessä ja helluntaikarismaattisessa kentässä, mutta sielläkään kyse ei ole laajemmasta ilmiöstä, vaan yksittäisten henkilöiden näkemyksistä.

Sohlbergin mukaan rokotekriittisyyden taustalla vaikuttaa se, että osa uushenkisyyteen suuntautuvista ihmisistä suhtautuu usein epäilevästi koululääketieteeseen. Osa heistä on myös orientoitunut erilaisiin vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin.

Sohlberg kuitenkin korostaa, että koronakriittisten joukko koostuu hyvin erilaisista ja eritaustaisista ihmisistä. Uskonnolliset perusteet eivät selitä läheskään kaikkea kriittisyyttä.

Osa rokottamattomista on huolissaan terveysturvallisuudestaan ja katsoo, että rokotteiden turvallisuutta on tutkittu liian vähän. Osa taas suhtautuu kielteisesti viranomaisten ohjeistuksiin.

– Myös vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin suuntautuminen, uskonnolliset perusteet ja erilaiset salaliittoteoriat korostuvat. Näistä etenkin kaksi viimeksi mainittua myös limittyvät jossain määrin toisiinsa. Monen kriittisyys on myös periaatteellista. Se, että minä päätän itse ja minua eivät muut määrää, korostuu, Sohlberg sanoo.

Kalevan mukaan rokotteista kieltäytyjät jäävät marginaaliin myös Oulun seudun uskonnollisissa yhteisöissä. Lehti on haastatellut artikkeliinsa vanhoillislestadiolaisuutta edustavien Limingan ja Oulun rauhanyhdistysten johtokunnan puheenjohtajia sekä Oulun Jehovan todistajien ja helluntaiseurakunnan edustajia.

Kaikki korostavat, että rokotekriittiset äänenpainot jäävät yhteisöjen piirissä yksittäisiin ihmisiin. Uskonnollisten yhteisöjen edustajat kertovat myös suosittavansa viranomaisten ohjeiden noudattamista kaikissa koronatoimissa, myös koronarokotteen ottamisessa.

– Olemme suositelleet viranomaisten ohjeiden ja neuvojen noudattamista myös rokotteen ottamisessa. Seurakuntamme toimintaperiaatteisiin ei kuulu valvoa ihmisten tekemisiä tai tekemättä jättämisiä, Oulun helluntaiseurakunnan johtava pastori Kauko Uusila sanoo Kalevalle.

–  Suhtautumisemme niin maski-, rokotus- kuin muihinkin suosituksiin on ollut varauksettoman myönteinen, ja olemme sitä viestittäneet toiminnassamme, linjaa puolestaan Oulun rauhanyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Jari Latvala.