Turveverotuksen kiristyminen herättää tunteita myös alaa tuntevissa järjestöissä – “Vähemmästäkin on julistettu paikallisia hätätiloja“

Budjettiriihi

Hallitus päätti budjettiriihessään lähes kaksinkertaistaa turpeen veron nykytasolta vuoden 2021 alusta alkaen. Päätös herättää heti tuoreeltaan kipakoita kommentteja useammaltakin alaa tuntevalta järjestöltä.

Bioenergia ry vaatii, että turveveron korotuksen vaikutuksia on lievennettävä siirtymätuilla. Järjestön mukaan hallituksen tavoitteeseen turpeen käytön vähentämisessä olisi päästy ilman veronkorotustakin kiristyvän päästökaupan seurauksena.

– Lattiahintamekanismi oli neuvottelujen kannalta ilmeisen tarpeellinen ja sinänsä ymmärrettävä ratkaisu, mutta se on todennäköisesti turha ja vain lisää byrokratiaa, Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka sanoo.

Järjestön mukaan EU:n siirtymätuet on nyt kohdennettava täysimääräisesti sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten lievittämiseen.

– Ketään ei jätetä -puhe ei saa olla vain sanahelinää. Lisäverolla nostettiin riskiä, että siirtymätoimia ei ehditä edes aloittaa, kun rajussa muutoksessa olevat yritykset joutuvat lopettamaan, Laurikka jatkaa.

Ketään ei jätetä -puhe ei saa olla vain sanahelinää.

Koneyrittäjät toteavat tiedotteessaan, että hallitus kasvattaa työttömyyttä turveveropäätöksellään.

– Päätöksestä seuraa nopea energiaturvetuotannon alasajo lähivuosina. Samalla noin 1500 henkilötyövuotta työtä katoaa. Turveveron korotus johtaa myös turveveron tuoton romahtamiseen, järjestö laskee.

Sen mukaan pienemmästäkin työpaikkojen määrän vähennyksestä on Suomessa julistettu paikallisia hätätiloja.

Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola kuvaa tiedotteessa päätöstä hallitusohjelman vastaiseksi.

– Tällä päätöksellä turpeen käytön puolitus jopa ylittyy ja se tapahtuu paljon nopeammin kuin vuoteen 2030 mennessä. Nyt käyttö romahtaa jo muutaman vuoden kuluessa.

Energiateollisuuden mielestä hallituksen budjettiriihessä päättämä turveveron lähes kaksinkertaistaminen heikentää yritysten mahdollisuuksia investoida puhtaaseen energiatuotantoon.

Energiateollisuuden johtajan Jari Kostaman mukaan turpeen verokorotus saattaa nostaa kuluttajien lämpölaskuja.