Tuore selvitys: Tällaisesta taustasta tulevat lapset joutuvat muita helpommin ikäviin ja haavoittaviin tilanteisiin verkossa – "Kukaan ei kuitenkaan ole täysin suojassa"

Lapset ja nuoret

Internet ei ole kaikille lapsille yhtä turvallinen paikka, selviää Pelastakaa Lapset ry:n tuoreesta selvityksestä.

Kuka haavoittuu verkossa -selvityksen mukaan lapsen tausta ja tilanne vaikuttaa paljon siihen, kuinka haavoittuvassa asemassa hän on digitaalisissa ympäristöissä. Ikäviin tilanteisiin verkossa joutuvat helpoiten sellaiset lapset, jotka ovat elämässään muutoinkin haastavassa ja haavoittuvassa asemassa.

Muita enemmän ikäviä ja ahdistavia tilanteita olivat verkossa kokeneet etenkin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat lapset sekä sellaiset lapset, joiden perheissä on taloudellisia huolia.

– Ikävillä tilanteilla voi olla myös seurauksia. Lapset kertoivat, että tapaukset olivat ahdistaneet ja vaikuttaneet esimerkiksi uneen, asiantuntija Mirja Hämäläinen sanoo Pelastakaa Lapset ry:n tiedotteella.

Kyselyssä oli mukana yli 2 000 vastaajaa.

Selvityksen mukaan monia lapsia ahdistaa verkon keskustelukulttuuri, jossa erilaisista vähemmistöistä puhutaan epäkunnioittavaan sävyyn. Moni lapsi on kohdannut myös vihapuhetta.

Kiusaamista verkossa ilmenee kyselyn mukaan eri muodoissa. Verkossa saatetaan myös lähetellä seksuaalissävytteisiä viestejä ilman suostumusta. Lapsia ja nuoria saattavat ahdistaa myös väkivaltaiset sisällöt. Lapsia huolettaa myös omien yksityisten tietojen ja kuvien leviäminen. 

– Digitaalisuus on nykypäivänä keskeinen osa lasten ja nuorten elämää. Netti tarjoaa mahdollisuuden sosiaalisten suhteiden ylläpitoon ja luomiseen sekä mielekkääseen tekemiseen kuten pelaamiseen ja uuden oppimiseen. Kukaan digitaalisia välineitä käyttävä lapsi ei kuitenkaan ole täysin suojassa verkon haittailmiöiltä, tiedotteella summataan.

Hämäläisen mukaan lasten ja nuorten vastauksissa korostui etenkin videopalvelu TikTok.

Hämäläisen mukaan lasten ja nuorten vanhempien, läheisten ja heidän kanssaan ammatikseen työskentelevien on tärkeää seurata ainakin jossain määrin uusien laitteiden ja palveluiden leviämistä, käyttöehtoja ja käyttötapoja. 

– Voimme tukea lapsia kasvamaan digitalisoituvassa yhteiskunnassa ja suojella heitä sen haittailmiöiltä. 

Lapset ja nuoret kertoivat Pelastakaa Lapset ry:n selvityksessä ahdistavista tilanteista verkossa muun muassa näin:

”Minut on lisätty ryhmiin jossa jaetaan epämiellyttäviä viestejä ja kuvia. Minulle on myös lähettänyt seuraamispyyntöjä tilit, jotka jakavat k18-sisältöä someen.” (6-luokkalainen vastaaja)

”Snapchatissa kysytään paljastavia kuvia jatkuvasti.” (Lukioikäinen vastaaja) 

”Kaverille tuli joku keski ikäinen tuntematon mies puhumaan snapchatissä joku kuukausi sitten ja kaveri oli itse ala-ikäinen. Kaverin mielestä ahdistava tilanne, joten hän esti hänet.” (Lukioikäinen vastaaja) 

”Olen nähnyt myös Doxausta (a.k.a vieras ihminen vuotaa toisen käyttäjän henkilökohtaisia tietoja nettiin kaikkien nähtäville) joka on myös hyvin valitettavaa toimintaa.” (Lukioikäinen vastaaja)