Tulevat askeleet paljastavat soten perustuslainmukaisuuden
Sosiaali- ja terveysuudistuksesta tiedetään vielä liian vähän, jotta voitaisiin arvioida, onko hallituksen kaavailema malli perustuslain mukainen.
Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen arvioi, että lähtökohtaisesti 18 itsehallintoalueen ja 15 sote-alueen varaan rakentuva malli sitä on.
Myös uudistusta valmistellut alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti arvioi maanantaina, että tämä maakuntamalli ei törmäisi perustuslakiin.
Vasta edessä olevat päätökset kuitenkin ratkaisevat.
Valtiosääntöoikeuden kannalta herkkiä kysymyksiä ovat Viljasen mukaan ainakin rahoitus, sairaanhoitopiirien omaisuuden jakaminen ja se, minkälainen rooli niillä kolmella itsehallintoalueella on, jotka jäävät ilman omaa sote-vastuuta.
– Sote-uudistukselle on tehty vasta hyvin karkea runko. Tässä ei ole tehty vielä sotea kuten keskustelusta voisi päätellä, vaan vain ratkaisu itsehallintoalueiden määrästä.
Viime vaalikaudella uudistus kompastui viime kädessä juuri perustuslakiin, kun eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan laki olisi pitänyt säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä eli se olisi pitänyt hyväksyttää kaksilta valtiopäiviltä.
Hallituksella ei ollut enää riittävästi aikaa lain muuttamiseen.
Valiokunta piti mallin isona ongelmana sitä, että kunnallinen itsehallinto ja kansanvaltaisuus eivät toteutuneet. Yhtenä mahdollisena vaihtoehtona valiokunta piti mallia, jossa tehtävät siirretään kunnilta suuremmille itsehallintoalueille, joilla olisi suorat vaalit ja verotusoikeus.