Trumpin hallinnon harkitsema ennennäkemätön Nato-liike vetäisi maton Euroopan jalkojen alta
Yhdysvaltalainen NBC News uutisoi tällä viikolla, että presidentti Donald Trumpin hallinto harkitsee luopumista yli 70 vuotta kestäneestä järjestelystä, joka on ollut Euroopan ja Yhdysvaltojen turvallisuusyhteistyön ytimessä.
NBC:n haastattelemien puolustushallinnon virkamiesten mukaan yksi puolustusministeriö Pentagonissa harkinnassa oleva suunnitelma on, että Yhdysvallat luopuu hallussaan olleesta sotilasliitto Naton Euroopan-joukkojen komentajan tehtävästä. Syynä olisi kulujen karsiminen ja asevoimien organisaatiorakenteen tehostaminen.
Liittokunnan Euroopan-joukkojen komentaja (Supreme Allied Commander Europe eli SACEUR) on aina ollut yhdysvaltalainen kenraali siitä lähtien, kun Nato perustettiin toisen maailmansodan jälkeen.
Ensimmäisenä henkilönä tehtävässä toimi vuosina 1951–52 Dwight D. Eisenhower, toisen maailmansodan sotasankari, joka nousi sotilasuransa jälkeen Yhdysvaltain presidentiksi.
Jos Trumpin hallinto todella hyllyttäisi SACEURin, kyseessä ei olisi pelkästään symbolinen ele.
– Se olisi itse asiassa todella, todella vakavaa, toistaiseksi ehkä vakavin asia, mitä Trump on tehnyt Naton suhteen, sanoo tutkija Eoin McNamara Ulkopoliittisesta instituutista STT:lle.
– Se olisi hyvin huolestuttavaa.
Naton rakenne on alusta asti toiminut niin, että poliittinen johto eli pääsihteerin paikka on ollut eurooppalaisten hallussa, kun taas sotilasjohto on kuulunut Yhdysvalloille.
Naton eurooppalaisille jäsenmaille yhdysvaltalainen komentaja on tärkeä viime kädessä ydinpelotteen takia. Koska pelote perustuu ennen muuta Yhdysvaltain ydinaseisiin, syntyisi vaikea tilanne, jos jonkun muun kuin yhdysvaltalaisen kenraalin pitäisi keskustella sitä koskevista päätöksistä.
Vaikka SACEUR on aina yhdysvaltalainen, hänen tehtävänsä on johtaa koko liittokuntaa ja ajatella Naton yleistä etua.
Tehtävä onkin McNamaran mukaan äärimmäisen keskeinen koko liittokunnan toiminnan kannalta, koska se luo sillan Naton ylivoimaisesti suurimman sotilasmahdin ja liittokunnan muiden maiden välille.
– Vaikka hän ajatteleekin liittokunnan laajuisella tasolla, on silti hyvin, hyvin tärkeää, että SACEUR on korkea-arvoinen kenraali Yhdysvalloista. Se yhdistää Naton Yhdysvaltain komentorakenteisiin, mikä on äärimmäisen tärkeää, McNamara selittää.
– Se mahdollistaa Yhdysvaltain sotavoiman siirtämisen Naton laajempaan komentorakenteeseen.
McNamaran mukaan SACEUR luo lähes saumattoman yhteyden Yhdysvaltain sotilasjohdon ja Naton välille.
– SACEUR on yhdysvaltalainen kenraali ja pitää Yhdysvaltain univormua, ja hän on vannonut valan puolustaa Yhdysvaltoja. SACEUR yhdistää kiinteästi Yhdysvaltain sotilasjohdon – ja se on avainsana, sotilasjohdon – Natoon. Kaikki tämä vaarantuisi, jos Yhdysvallat hylkäisi SACEURin.
SACEURilla on myös suuri käytännön vaikutus Naton puolustussuunnitteluun. McNamaran mukaan nykyinen komentaja Christopher Cavoli on ollut keskeinen vaikuttaja Naton itäreunan alueellisten puolustussuunnitelmien luomisessa. Cavolin toimikausi päättyy kesällä.
SACEUR on ollut avainroolissa myös, kun on valmisteltu Suomen siirtymistä Natossa Norfolkin yhteisoperaatiojohtoportaan alaisuuteen. Norfolkin johtoesikunnilla on McNamaran mukaan suuri merkitys Pohjois-Euroopan ja Arktisen alueen turvallisuuden kannalta.
Vuosina 2009–2013 SACEURina toiminut James Stavridis sanoi NBC:lle, että tehtävästä luopuminen olisi eurooppalaisille liittolaisille merkki siitä, että Yhdysvallat on kääntämässä selkänsä liittokunnalle.
– Se olisi eeppisen kokoluokan poliittinen virhe, ja kun kerran luovumme siitä, he eivät anna sitä takaisin, Stavridis sanoi.
STT:n tietojen mukaan tämänhetkinen käsitys on, että seuraava SACEUR olisi totuttuun tapaan yhdysvaltalainen, mutta Pentagonissa käydään keskustelua jatkosta.
SACEURia ei voisi korvata eurooppalaisella kenraalilla, sillä Yhdysvaltain poistuminen mullistaisi koko Naton komentorakenteen.
Nato-maiden joukkojen liikuttelu nojaa hyvin vahvasti Yhdysvaltoihin, sen sotilasjohtoon, suunnitteluun ja teknologiaan.
– Meiltä Euroopassa ei oikeastaan puutu joukkoja. Euroopalla on kaksi miljoonaa sotilasta, jos laskee EU-maiden ja Britannian joukot. Mutta iso ongelmamme on, että meillä ei ole infrastruktuuria näiden joukkojen liikuttamiseen. Joukot ovat asemissaan hyvin staattisesti, ja voimme liikuttaa niitä vain Yhdysvaltojen koordinoiman logistiikan, komennon ja edistyneen teknologian avulla, McNamara kertoo.
– Jos pyytää eurooppalaista kenraalia summaamaan yhdessä lauseessa suurimman eron yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten asevoimien välillä, useimmat varmaan sanoisivat, että se on se nopeus, jolla Yhdysvallat pystyy liikkumaan. Logistiikka on elintärkeää, kyky liikuttaa joukkoja nopeasti.
Mitä Euroopalta sitten puuttuu sotilasteknologian saralla? McNamaran mukaan yksi keskeisimmistä on kyky tankata lentokoneita kesken lennon. Siinä Eurooppa on riippuvainen Yhdysvalloista. Myös esimerkiksi lennokki- ja tiedusteluteknologiassa Yhdysvallat on selvästi edellä.
– Mitään näistä kyvykkyyksistä ei voi rakentaa yhdessä yössä, ne vaativat aikaa.
Financial Times kertoi torstaina, että muun muassa Britannia, Ranska, Saksa ja Pohjoismaat käyvät keskusteluja, joiden tavoitteena on laatia suunnitelma Naton taloudellisen ja sotilaallisen taakan siirtämisestä Yhdysvalloilta Euroopalle seuraavien 5–10 vuoden aikana.
Lehden mukaan suunnitelma olisi määrä esitellä Yhdysvalloille ennen Naton huippukokousta Haagissa kesäkuussa.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Brysselin EU-huippukokouksessa, ettei ”ihan tunnista” FT:n uutisoimaa asiaa tässä muodossa.
Orpo kuitenkin sanoi, että kevään aikana oletettavasti käydään Yhdysvaltojen kanssa läpi sitä, mitä heidän läsnäolonsa väheneminen konkreettisesti on ja miten se korvataan.
McNamaran mukaan suunnitelma taakansiirrosta Euroopalle vaikuttaa järkevimmältä tavalta yrittää hallita nykyistä kaaosta.
– Se on suunnitelma sen estämiseksi, etteivät asiat murene vielä suuremmaksi kaaokseksi. Ja se on myös merkki sen ymmärtämisestä, että amerikkalaiset ovat lähdössä.
McNamaran mielestä vaikuttaa vihdoin siltä, että Eurooppa on herännyt eikä enää pelaa uhkapeliä luottaen siihen että Yhdysvallat muuttaa mielensä.
– Jos amerikkalaiset lähtevät, on parempi, että se tapahtuu vakaasti ja suunnitellusti niin, että sovimme heidän kanssaan, mitä kyvykkyyksiä tarvitsemme vielä jonkin aikaa ja mitkä Eurooppa voi ehkä korvata itse nopeammin, McNamara arvioi.
– Muuten voimme joutua kaoottiseen tilanteeseen, jossa Eurooppa olisi hyvin, hyvin haavoittuvainen. Jos matto vain vedettäisiin jalkojemme alta, ja Yhdysvaltojen kyvykkyydet, joista Eurooppa on riippuvainen, katoaisivat yhtäkkiä.
Tutkijan mukaan Yhdysvaltojen logistiikkatuki on asia, jonka korvaaminen veisi Euroopalta useita vuosia.
– Jos itäreunalla ei ole riittävästi Nato-joukkoja, Venäjälle on tarjolla paljon haavoittuvuuksia, joita se voi yrittää hyödyntää. (Presidentti Vladimir) Putin näkee tämän heikkoutena, ja jos hän näkee heikkouden, hänellä on houkutus yrittää murentaa Natoa testaamalla viidettä artiklaa. Ilman Yhdysvaltain tukea hänellä on enemmän haavoittuvuuksia testattavana.