Lehti: Yhdysvaltojen turvallisuusjohtajien yksityisiä yhteystietoja ja salasanoja on yleisesti saatavilla internetissä
Saksalaislehti Der Spiegel kertoi keskiviikkona, että Yhdysvaltain kolmen kansallisen turvallisuuden keskeisen johtajan yksityisiä puhelinnumeroita, sähköpostiosoitteita ja jopa salasanoja on yleisesti saatavilla internetissä.
Puolustusministeri Pete Hegsethin, kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Mike Waltzin sekä tiedustelujohtaja Tulsi Gabbardin tietoja oli saatavilla kaupallisten hakukoneiden kautta sekä nettiin vuodetuista hakkeroiduista käyttäjätiedoista. Lehden mukaan etenkin Hegsethin tietoja oli helposti löydettävissä.
Der Spiegelin mukaan puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet vaikuttivat olevan pääosin edelleen käytössä. Sähköpostiosoitteita ja puhelinnumeroita oli kytketty esimerkiksi Instagramin, Linkedinin ja Whatsappin käyttäjätileihin.
Der Spiegelin mukaan tietojen löytyminen näin helposti voi mahdollistaa vakoiluohjelmien asentamisen viranomaisten laitteille.
Presidentti Donald Trumpin hallinto ajautui maanantaina kohun keskelle, kun tuli ilmi, että aiemmin tässä kuussa Atlantic-lehden päätoimittaja Jeffrey Goldberg lisättiin vahingossa viestiryhmään, jossa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden johtohahmot keskustelivat Yhdysvaltain asevoimien iskuista Jemeniin.
Demokraatit ovat ottaneet etenkin puolustusministeri Hegsethin kritiikin kohteeksi. Kongressin edustajainhuoneen demokraattien johtaja Hakeem Jeffries sanoi, että Trumpin pitäisi antaa Hegsethille potkut, jos tämä ei itse eroa tehtävästään.
Trumpilta kysyttiin asiasta keskiviikkona Valkoisessa talossa, kun hän ilmoitti uusista tuontitulleista maahantuotaville autoille.
– Hegseth tekee hienoa työtä, hänellä ei ollut mitään tekemistä tämän kanssa, Trump sanoi asiasta kysyneelle uutistoimisto AFP:n toimittajalle.
– Miten voit tuoda Hegsethin tähän mukaan? Tämä kaikki on noitavainoa.
Atlantic julkaisi keskiviikkona kokonaisuudessaan Jemen-viestiketjun sen jälkeen, kun Trumpin hallinnon johtohahmot olivat toistuvasti kiistäneet, että viesteissä olisi julkaistu salaista tai turvaluokiteltua tietoa.
Viesteissä kerrotaan yksityiskohtaisia tietoja esimerkiksi iskujen kellonajoista ja niissä käytettävistä lentokoneista. Tiedon tulevista iskuista kertoi nimenomaan puolustusministeri Hegseth.
Jos viestien sisältö olisi levinnyt ennen iskuja, olisivat Jemenin huthit saaneet aikaa valmistautua yllätykseksi tarkoitettuun iskuun. Yhdysvaltojen iskuissa 15. maaliskuuta kuoli Jemenin terveysministeriön mukaan yli 50 ihmistä.
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltz on sanonut ottavansa vastuun Jemen-tietovuodosta, koska hän oli luonut viestiryhmän.
Trump on vähätellyt tietovuotoa ja sanonut, että Signal-viestiryhmässä ei ollut ”mitään tärkeää”. Hän on sanonut myös, että Waltz ei tule saamaan tehtävästään potkuja.
Ryhmään kuulunut ulkoministeri Marco Rubio puolestaan on sanonut, että asiassa tapahtui ”suuri virhe”.