Tiilikainen penää yrityksiä päästövähennystalkoisiin – Ikea käyttää jo ravintoloidensa ylijäämäruokaa biokaasuksi

Huonekalujätin ensimmäinen biokaasutankkausasema avattiin tänään Espoossa
Kiertotalous

Suuryritysten merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa kasvaa koko ajan. Paine vastuunkantoon on myös mahdollisuus brändätä omaa yritystä ja toimia esimerkkinä muille.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo, että Pariisin sopimuksen ehkä tärkein mittari on se, miten yritykset saadaan mukaan päästövähennystalkoisiin.

– Syksyllä Puolan ilmastokokouksessa nähdään eri mittareista, miten yritykset maailmanlaajuisesti on saatu kantamaan vastuuta.

Tiilikainen puhui aiheesta torstaina Espoossa, jonne avattiin Suomen ja samalla koko maailman ensimmäisen Ikea-kaasutankkausasema.

Ikea Suomi on ottanut strategiakseen uusiutuvien energiamuotojen, sekä kierrätysmateriaalien käytön.

Ruokahävikkiin yritys vastaa tekemällä ravintoloidensa ylijäämäruoasta biokaasua. Ikea tekee yhteistyötä energiayhtiö Gasumin kanssa.

Konserni on asettanut maailmanlaajuiseksi tavoitteekseen ottaa käyttöön kokonaan uusiutuvat energianlähteet vuoteen 2020 mennessä. Suomessa tavoite saavutettiin jo viime vuonna.

– Ostimme Kemin Ajoksen tuulipuiston ja sitä kautta tuotamme jo kaiken energiamme itse uusiutuvasti, Ikea Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto kertoo.

Ministeri Tiilikaisen mukaan kaikki toimet uusiutuvien energianlähteiden käytössä ovat tervetulleita kun fossiilisista polttoaineista pyritään eroon.

Tiilikainen muistuttaa, että Suomi haluaa olla energiainnovaatioiden kärkimaa.

– Ikean kaltaiset ratkaisut tuovat tavoitteelle sisältöä ja askelmerkkejä. Lainsäädäntöä tavoitteiden eteen valmistellaan koko ajan. Aiomme puolittaa tuontiöljyn kulutuksen ja päästä kokonaan eroon kivihiilestä vuoteen 2030 mennessä.

Energiayhtiö Gasum toimittaa tankkausasemat Ikea-tavarataloihin. Espoon jälkeen vuorossa on Vantaa ja lopulta kaikki Suomen Ikeat.

Gasumin biokaasuliiketoiminnan johtaja Jukka Metsälä kertoo, että Gasum tuottaa biokaasua aivan uusista materiaaleista.

– Hävikkiruoka, lanta, peltobiomassa ja muut orgaaniset materiaalit ovat käytössämme. Biokaasu on muihin energianlähteisiin verrattuna erilainen, sillä biomateriaali voidaan ensin käyttää johonkin muuhun ja senkin jälkeen siitä saa vielä energiaa.

Metsälän mielestä kiertotalous on tällä hetkellä edelläkävijyyttä, mutta jo ensi vuosikymmenellä se voi olla standardi.

Metsälän mukaan valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteet vuoteen 2023 ovat hyvin ohjaavia, eli kiertotaloudessa voidaan päästä uudelle tasolle hyvinkin pian.

Myös ministeri Tiilikainen uskoo kiertotalouden kulttuurin olevan jo oven takana.

Kiertotalouden ympärillä on ministerin mukaan koko ajan enemmän pöhinää.

– Sitralla on olemassa kiertotalouden tiekartta, kuluttajat, yritykset ja hallinto tekevät yhä enemmän yhteistyötä ja yrityksissä syntyy uusia innovaatioita. Esimerkiksi kaasun käyttö liikenteessä on tärkeä välivaihe, sillä siihen on jo nyt helppo siirtyä, toisin kuin vaikkapa sähköautoihin.

Ikean seuraava tavoite ilmastonmuutoksen torjumisen tiellä on siirtyä käyttämään tuotteissa sataprosenttisesti kierrätysmateriaaleja.

Edullisuus kuuluu vastuullisuuspäällikkö Suvannon mukaan Ikean arvoihin vastuullisuuden ja ekologisuuden lisäksi.

Vaikka kierrätysmateriaalit ovat tähän asti olleet hintavia, Suvannon mukaan tuotteet voidaan kuitenkin pitää ystävällisinä myös ohuemmalle lompakolle.

– Raaka-aineet kallistuvat maailmalla, joten on koko ajan halvempaa siirtyä käyttämään kierrätysmateriaaleja, Suvanto kertoo.