Tietyt aiheet saavat näkyvyyttä vaalien alla – sosiaalinen media vaatii nyt ehdokkailta valintoja
Vielä kymmenisen vuotta sitten yhden tai kahden sosiaalisen median kanavan avulla tavoitti suuren joukon äänestäjiä, mutta kevään kunta- ja aluevaalien ehdokkaat ovat joutuneet uuden tilanteen eteen.
Osa ihmisistä on jättänyt X:n eli entisen Twitterin taakseen eivätkä kaikki ole aktiivisia Facebookissa. Mukaan on tullut uusia sosiaalisen median vaihtoehtoja.
Alue- ja kuntavaaleissa ehdokkailla on silti hyvät mahdollisuudet profiloitua ja saada some-näkyvyyttä, arvioi vaalitutkija Aleksi Knuutila Helsingin yliopiston artikkelissa.
— Nyt ehdokkaiden on toimittava valikoidummin ja päätettävä, millä alustoilla he haluavat olla erityisen aktiivisia, hän toteaa.
Some-kanavien suosittelualgoritmit supistavat näkyvyyttä saavien poliittisten aiheiden kirjoa. Kevään 2024 eurovaalien alla leikkaukset ja koulupolitiikka saivat näkyvyyttä TikTokissa, kun taas ilmasto ja maahanmuutto jäivät vaille huomiota.
Viime presidentivaalien alla Youtuben suosituksissa puolestaan esiin nousivat perussuomalaiset poliitikot, etenkin Jussi Halla-aho.
— Suositusalgoritmi korostaa aktiivisia sisällöntuottajia, kuten podcastien ja erilaisten keskusteluohjelmien tekijöitä, Knuutila avaa.
Perussuomalaiset poliitikot, kuten Halla-aho, näyttäisivät usein vierailevan niissä.
Somea tutkittaessa vihapuhe ja disinformaatio saavat runsaasti huomiota. Knuutilan mukaan paljoakaan ei silti tiedetä siitä, kuinka ne vaikuttavat äänestäjiin.
X:n nykyisellä omistajalla Elon Muskilla on vahvat yhteydet Yhdysvaltojen nykyhallintoon.
— Nyt on toden teolla kuviteltavissa, että some-alustan omistajalla voi olla poliittisia vaikuttamispyrkimyksiä esimerkiksi tietolähteitä hiljentäen tai poistaen, Knuutila kertoo.