Tiesitkö? – Maustehyllystäsi löytyy "taikakasvi", jolla egyptiläiset muumioivat vainajia
Monen maustehyllystä löytyvä kumina sopii varsinkin haudutettaviin kaali- ja papuruokiin, mutta myös hapankaaliin, leipiin ja juustoihin, Maa- ja kotitalousnaiset ohjeistaa.
Kuminaa käytetään paljon säilyke- ja makkarateollisuudessa, mutta sillä maustetaan myös öljyjä ja snapseja.
Kuminaa kasvaa Suomessa runsaasti luonnonvaraisena. Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa käyttämään pihalta löytyvästä kuminasta myös lehdet, kukat ja nuoret versot.
– Käytä yrttien tavoin salaatteihin, pataruokiin ja keittoihin. Tai ripottele vastakeitettyjen varhaisperunoiden joukkoon. Kumina sopii hyvin myös kalan mausteeksi, Maa- ja kotitalousnaisten keskuksessa kehityspäällikkönä ja ruokatoimittajana työskentelevä Marita Suontausta vinkkaa.
Harvempi ehkä tuntee kuminan historiaa. Se on vanha lääkekasvi, Maa- ja kotitalousnaiset kertoo.
Muinaisten roomalaisten sotilaiden tiedetään pureskelleen kuminansiemeniä raikastaakseen hengitystään ja parantaakseen ruoansulatustaan. Egyptiläiset puolestaan käyttivät kuminaa muiden mausteiden ohella vainajien muumioimiseen.
– Kuminaa pidettiin myös pahoilta hengiltä suojaavana taikakasvina. Ja keskiajalta lähtien kumina on tiedetty lääkekasvin lisäksi myös mausteena, Maa- ja kotitalousnaiset kertoo.