Tarinoiden kuuntelu kehittää empatiaa ja matemaattisia taitoja
Kieli- ja lukutaidon kehittyminen tukee kaikkea oppimista. Lapsi oppii tarinoita kuuntelemalla hahmottamaan kokonaisuuksia, erilaisia tarinoita ja henkilöhahmoja sekä ymmärtämään syy-seuraussuhteita, mikä kehittää lapsen empatiakykyä, ongelmanratkaisukykyä ja myös matemaattisia taitoja.
– Lapselle lukemisessa ei ole siis kyse siitä, että lapsi välttämättä oppisi yhtään nopeammin itse lukemaan, vaan se luo pohjaa monenlaiselle oppimiselle, toteaa kehittämispäällikkö Emmi Jäkkö Lukukeskuksesta.
Jäkön mukaan opettajat usein osaavat kertoa jo ensimmäisen luokan ensimmäisten koulupäivien perusteella, ketkä ovat niitä lapsia, joille on luettu. Se näkyy esimerkiksi siinä, minkälaiset taidot lapsella on keskittyä ja rauhoittua sillä hetkellä käsillä olevan tehtävän äärelle.
Jäkkö huomauttaa, että lapselle lukemisen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Hieman suuremmilla lukemisen määrillä saa ikään kuin otettua aikaa takaisin ja kompensoitua niitä vuosia, joina ei ole tullut luettua.
– Kiinnostavaa on myös se, että Suomessa on totuttu ajattelemaan vanhempien sosioekonomisen taustan periytyvän lapselle, mutta tätäkin voi kompensoida ääneen lukemalla: se on tavallaan ilmainen keino aidosti vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen ja vähentää taustan merkitystä.