Tapani Kiminkinen erottaisi soten puoluepolitiikasta – "Isot poliitikot eivät usko tiedettä"
Maalaislääkärinä valtakunnallisestikin tunnetun Tapani Kiminkisen huikea äänipotti Keski-Suomen hyvinvointialueella auttoi keskustaa nostamaan kannatustaan 2,8 prosenttiyksiköllä ja kolmella lisäpaikalla.
Kiminkinen sai 6259 ääntä. Se on kuudenneksi suurin äänimäärä koko maassa ja ylivoimainen potti Keski-Suomessa. Melkein kuusi prosenttia keskisuomalaisista äänestäjistä kirjoitti lappuun Kiminkisen numeron.
– Käsittämätöntä, ihan oikeasti, Kiminkinen kuvaa tuntemuksiaan ääniharavuudesta.
Kiminkisellä on pitkä keskustatausta, mutta hän on pysynyt nimenomaan taustalla. Työ lääkärinä on vienyt erittäin paljon aikaa, ja se on ollut se tärkein asia.
– Nyt kävi niin, että (Antti) Kaikkonen ja kumppanit saivat minut innostettua ehdolle, Kiminkinen kertoo Suomenmaalle.
Kaikkonen soittikin vaali-iltana puoli kahdeltatoista Kiminkiselle onnittelupuhelun.
Keskustan menestys lämmittää Kiminkistä.
– Nyt on semmoinen onnellinen olo, että tolkun ääni on maassa alkanut voittaa. Kyllähän Antinkin tuuletuksista näki, että kyllähän se meille maistuu.
Keskustan puheenjohtajan lisäksi Kiminkisen ystävä Pekka Puska kannusti lähtemään ehdokkaaksi. Myös Puska on tunnettu keskustalainen lääkäri. Puska istui kansanedustajana vuosina 1987–1991 ja 2017–2019.
Kiminkinen kuvaa aatepohjansa olevan vanha maalaisliittolainen ja Olli Rehnin tavoin liberaali alkiolainen. Nyt eläkeiässä oli paremmin aikaa ja hän halusi olla auttamassa puoluetta, mutta ei lähtenyt ehdolle ainoastaan keskustalaisten näkökulmasta.
– Kansahan minua on äänestänyt, eivät vain maalaisliittolaiset. Kansa tietää, ja siihen kannattaa aina luottaa.
Tämän luottamuksen arvoinen Kiminkinen haluaa olla.
– Vaikka usein sanotaan, että ei siellä voi vaikuttaa, niin kyllä voi. Kun pitää ääntä oikeassa kohdassa ja luo painetta asioille, niin kyllä se siitä.
Kiminkinen tunnetaan eri medioista ja perustyöstään Saarijärvellä melkein 50 vuoden ajalta. Hän on vienyt viestiään eteenpäin johdonmukaisesti, kiertänyt maata ja nyt luottamus sai yhdenlaisen mittarin eli äänivyöryn.
Kiminkinen viittaa medianäkyvyyteensä viittaamalla hiljattain edesmenneeseen televisiolegenda Hannu Karpoon, jolla oli selkeä, vaikuttava tyyli.
– Siinä oli vähän sellaista karpomaista juttua, että kun asiat ovat menneet huonoon suuntaan, ihmisille saattoi tulla käsitys, että jospa se Kiminkinen toimisi kuin Karpo, että olisi tällainen viimeinen oljenkorsi.
– Kampanjani maksoi nolla euroa. Minulle olisi ollut sietämätöntä laittaa kuvia lehtiin, että äänestäkää, äänestäkää minua. Ja se oli juuri oikea ratkaisu.

Vaikuttamistyö on alkamassa. Kiminkinen ei yhtään vähättele edessä olevia haasteita, vaikka luottaakin, että asioihin vaikuttaminen on mahdollista, tietyissä rajoissa.
– Se vaatii valtavia valtakunnallisia päätöksiä ja vaikeita ratkaisuja, jotta kaikki saataisiin järjestykseen.
– Koska valtiovarainministeriö kytkeytyy poliittiseen järjestelmään, koko sote pitäisi erottaa puoluepolitiikasta, Kiminkinen täräyttää.
Hän toteaa, että asiantuntijat pitäisi laittaa toteuttamaan sote ja poliittiset päätökset pitäisi tehdä parlamentaarisesti yli puoluerajojen yli vaalikausien ja irrottaa sote vaaleista.
– Eihän tästä tule mitään, kun nyt ainoa poliittinen agenda on yksityistäminen.
Aluevaltuustossa ja -hallituksessakin tarvitaan yhteistyötä ja asiantuntemusta.
– Tässä kun ei tehdä puoluepolitiikkaa vaan palveluita tavalliselle ihmiselle.
Soteuudistus, joka tuotti hyvinvointialueet, tuli Kiminkisen mielestä tarpeeseen.
– Eihän tässä ollut muuta vaihtoehtoa, kun sotea tehtiin parikymmentä vuotta.
– Keskustana me uhrasimme itsemme. Eihän siihen hallitukseen olisi pitänyt mennä, mutta muuten ei olisi hyvinvointialueita ja maakuntasotea. Sitten syytetään, että perkele, kun tämmöisen teitte. Mutta eihän sillä ollut meidän systeemiemme kanssa tekemistä, pitihän se ratkaisu saada ja laittaa sote kuntoon.
Sotessa on ongelmansa, mutta Kiminkinen muistuttaa, ettei vuoden 1972 kansanterveyslakiakaan saatu toimimaan kuin vasta kymmenen vuoden päästä.
Keskustan eräs tärkeistä vaaliteemoista oli omalääkärijärjestelmän toteuttaminen.
– Sehän on nyt pakko saada. Se perustuu tieteeseen. Kuten Sixten Korkmankin on sanonut, isot poliitikot eivät usko tiedettä, ei taloudessa, eikä tässäkään asiassa, Kiminkinen harmittelee.