Supo: Eduskunnan viime vuoden kyberhyökkäys tuli Kiinasta

Kyberhyökkäys

Suojelupoliisi (supo) on tunnistanut viime vuonna eduskuntaan kohdistuneen valtiollisen kybervakoiluoperaation tulleen Kiinasta. Eduskunta on sittemmin vahvistanut tietoturvaansa saatuaan supolta ohjeita.

Kyse on tapauksesta, josta eduskunta tiedotti joulukuun lopussa. Eduskunnan tietojärjestelmiin yritettiin tunkeutua, ja supon tietojen mukaan kyseessä oli niin kutsuttu APT31-operaatio.

APT31 on kybervakoiluryhmä, joka yhdistetään useiden eri verkkosivujen mukaan Kiinan valtioon.

Supo arvioi törkeän rikoksen tunnusmerkistön täyttyneen ja antoi tiedon tapauksesta keskusrikospoliisille, kun eduskunnan omassa teknisessä selvityksessä kävi ilmi, että tunkeutuja oli päässyt järjestelmään.

Eduskunnan tietohallinnon varoittamisen lisäksi supo toimitti asiasta tietoa toiselle toimivaltaiselle viranomaiselle eli kyberturvallisuuskeskukselle, jotta se pystyi tehostamaan omaa havainnointiaan.

Supon mukaan pandemiavuosi oli myös poikkeuksellisen intensiivisten kybervakoiluoperaatioiden vuosi sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) pitää tärkeänä, että eduskuntaan kohdistetun vakavan hyökkäyksen jäljille on päästy.

– Keskusrikospoliisi jatkaa edelleen esitutkintaa asian osalta. Kun tutkinnan rikosnimikkeinä ovat törkeä vakoilu, törkeä tietomurto ja törkeä viestintäsalaisuuden loukkaus, jokainen ymmärtää, miten vakavasta asiasta on kyse, Vehviläinen huomauttaa tiedotteessaan.

Vehviläisen mukaan tällainen toiminta on aina hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan.

– Parlamentteihin kohdistuva kybervakoilu on aktiivista. Eduskunta ylläpitää jatkuvaa valmiutta torjua hyökkäyksiä huolehtimalla ja kehittämällä omaa kyberturvallisuuskykyään. Yhteistyö kansallisten turvallisuusviranomaisten kanssa on tiivistä, Vehviläinen toteaa.