Super: Kotihoidon laajentaminen yöaikaan ei mahdollista nykyisellä henkilöstömäärällä, palkkaus ja työolot saatava ensin kuntoon

Liiton mukaan kotihoidon tilanne on jo nyt vaikea.
Kotihoito

Suomen lähi- ja perushoitajien liitto Super kritisoi hallituksen suunnitelmaa muuttaa kotihoito vuorokaudenajasta riippumattomaksi koko Suomessa.

Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan nykyinen henkilöstömäärä ei riitä vaadittuun hoidon tasoon tälläkään hetkellä saati sitten, jos työ muuttuu kolmivuorotyöksi.

Liiton mukaan kotihoitoon on aina vain vaikeampi saada työntekijöitä ja lähi- ja sairaanhoitajan toimia on täyttämättä monissa kunnissa.

–  Kotihoidon houkuttelevuutta tulee lisätä ja saada palkkaus ja työolot kuntoon, vasta sen jälkeen voidaan edes harkita esitettyä muutosta, Paavola sanoo tiedotteessa.

Hän kehottaa lainsäätäjiä tarkastelemaan kotihoidon ongelmakohtia uudestaan ja arvioimaan, muuttaisivatko ehdotetut lakimuutokset vallitsevaa tilannetta.

Keinoiksi kotihoidon vetovoiman lisäämiseksi Super esittää muun muassa täsmällisempää lakia kotihoidossa tarvittavan henkilökunnan määrästä ja työn organisoimisesta sekä sanktiota lain rikkomisesta.

Esimerkiksi työntekijöiden siirtymäaikoihin olisi varattava realistinen aika, joka todella vastaa matkan kestoa.

–  Työntekijä on mahdottoman edessä, jos esimerkiksi kolmen kilometrin siirtymään on annettu aikaa viisi minuuttia, kertoo Superin asiantuntija Sari Ilonummi tiedotteessa.

Kotihoidon muutosehdotus sisältyy lakiluonnokseen, jonka lausuntokierros päättyi elokuun lopussa.