Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Politiikka

Eva: Suomalaiset yhä oikeistolaisempia

15.7.2025 6:01
Lue lisää 
Lapin sota -sarja
"Ken ymmärtää saksaa lukekoon tästä", ohjeistaa alkuperäinen kuvateksti. Kuva on otettu 31. lokakuuta 1944 tiellä Muoniosta kohti Enontekiötä ja Käsivarren asemasotavaihetta. Saksalaiset viestivät miinavaarasta "kiitoksena aseveljeyden noudattamattomuudesta". (Kuva: SA-kuva)

Suomi vastaan Sturmbock – vihollisen ylivoima oli järisyttävä

Käsivarren asemasota oli ajallisesti mittavin vaihe Lapin sodassa
Lauri Heikkilä 1.12.2024 10:00, muokattu 29.11.2024 20:16
a– a+
Lapin sota -sarja

Vuonna 1943 Saksan armeijan yleisesikunta alkoi varautua siihen, että Saksa ei ehkä voittaisikaan toista maailmansotaa. Tai jos ainakin joiltain rintamaosuuksilta pitäisi vetäytyä.

Toinen maailmansota sujui Saksan kannalta kehnosti tuossa vaiheessa. Tappio Stalingradin taistelussa helmikuussa Neuvostoliittoa vastaan osoitti marsalkoille ja kenraaleille, että loppu oli alkamassa. Johtaja Adolf Hitlerkin näki takaiskut, mutta uskoi loppusuoralle asti lopulliseen voittoon.

Suomessakin varautuminen alkoi näkyä. Esikunta tiedusteli Pohjois-Suomesta vastaavien saksalaisjoukkojen komentajalta kenraalieversti Eduard Dietliltä, miten alueella kannattaisi varautua vetäytymiseen.

Dietlin komennossa oli satoja tuhansia sotilaita. Hän ei uskonut, että niin suurta joukkoa voisi vetää takaisin Saksan hallitsemaan Norjaan Lapin huonoja teitä pitkin, ja esitti vetäytymisen alkavankin hyökkäyksellä.

Saksa hyökkäisi Pohjanmaan rannikolle ja vetäytyisi meriteitse. Sodanjohto kuitenkin tyrmäsi ajatuksen, ja valmisteli vetäytymissuunnitelman pohjoisen kautta.

Oletus oli, että sota käytäisiin Neuvostoliittoa vastaan, jos se valloittaisi Suomen. Kävi kuitenkin niin, että Saksa sai vastaansa molemmat valtiot.

Neuvostoliitto teki erillisrauhan Suomen kanssa, josta tuli nyt Saksan vihollinen. Neuvostoliitto asetti Suomelle rauhanehdot, joihin kuului entisen aseveljen ajaminen Pohjois-Suomesta pois.

Neuvostoliitto taisteli natsi-Saksaa vastaan Suomelta saamansa Petsamon ja Norjan Kirkkoniemen alueilla. Suomessa Lapin sota alkoi syyskuussa 1944 Pohjois-Pohjanmaalta ja eteni vaihe vaiheelta pohjoisemmaksi.

Dietl kuoli kesällä 1944 eikä siten ollut mukana enää Lapin sodassa. Vetäytymissuunnitelman toteutti Dietlin seuraaja kenraalieversti Lothar Rendulic.

Näkymä kaakkoon jäljellä olevilta Sturmbock-asemilta Järämän linnoitusalueelta. (Kuva: Lisenssi / Wikimedia Commons)

Vuoden 1944 maaliskuussa Saksa aloitti vetäytymissuunnitelman eli operaatio Birken mukaisten linnoitusten suunnittelun. Itse työt käynnistyivät vasta loppukesästä.

Saksa suunnitteli useampiakin linnoitteita, ja toteutuneidenkin oli tarkoitus olla järeämpiä. Pysäytettävänä oli kuitenkin Neuvostoliiton potentiaalisesti hyvin voimakas puna-armeija.

Työpalvelujärjestö organisaatio Todtin Skandinavian osasto rakensi linnoitteita yhdessä muutamien sotilasosastojen, lähinnä pioneerien kanssa. Schutzwall-linja kulki Ivalon tienristeyksen lähellä tarkoituksena turvata nikkelintuonti Petsamosta ja Sturmbock suojasi vetäytymistä lännempänä Käsivarren Lapissa.

Rakentajia oli sekä Sturmbockissa että Schutzwallissa neljättä tuhatta. Syyt rakentamiseen pidettiin tiukasti salassa.

Suuri osa linnoitteiden rakentajista oli pakkotyöhön määrättyjä neuvostoliittolaisia sotavankeja.

Sturmbock-linnoituksen kivisiä puolustusrakennelmia Järämän alueella Enontekiöllä vuonna 2007. (Kuva: Lisenssi / Wikimedia Commons)
75-millinen panssarintorjuntatykki Pak 40 Järämän saksalaislinnoituksessa Enontekiöllä 2007. (Kuva: Lisenssi / Wikimedia Commons)

Sturmbock, jonka suora käännös on muurinmurtaja, kulki noin 20 kilometrin matkan pohjois–etelä-suunnassa Käsivarren Lapin kapeilta kohdilta, ja oli noin 60 kilometriä syvä. Sen oli tarkoitus suojata Saksan vetäytymistä tehokkaasti mahdollisimman pitkään.

Lyngen-puolustusketju oli vielä Norjan puolella tukemassa vetäytymistä. Osa Lyngenistä ulottui myös Suomen puolelle Kilpisjärvelle. Sturmbockista pohjoiseen Norjan puolella kulki lyhyehkö Eisbär (jääkarhu) -linja, joka kulki itä–länsi-suunnassa estäen mahdolliset koukkaukset Sturmbockin selustaan.

Lyngen oli selvästi heikompi kuin kiveen louhittu Sturmbock korostaen Sturmbockin ensisijaisuutta. Sturmbockissa oli satoja korsuja ja asemat 800 konekiväärille, sadalle kranaatinheittimelle ja 160 tykille. Ammusvarasto olisi kestänyt koko talven 1944–1945.

Romahtanut pesäke Järämässä Enontekiöllä. Kuva vuodelta 2007. (Kuva: Lisenssi / Wikimedia Commons)
Aaltopeltinen korsu saksalaisten rakentamalla Järämän linnoitus- ja museoalueella Enontekiöllä vuonna 2007. (Kuva: Lisenssi / Wikimedia Commons)

Sturmbockia puolusti Saksan 7. vuoristodivisioona. Sen vahvuus oli noin 14 000 sotilasta.

Ylivoima oli valtava. Suomalaisia oli nimellisesti kaksi rykmenttiä, mutta käytännössä vain pataljoonallinen miehiä. Taisteluosasto Loimussa taisteli vuoden 1945 puolella enää kuutisen sataa sotilasta.

Neuvostoliiton vaatimuksesta Suomen taistelevan armeijan vahvuutta pienennettiin lähettämällä vanhemmat ikäluokat kotiin. 5. joulukuuta 1944 alkaen taisteluissa oli enää kokemattomia nuoria asevelvollisia vuosien 1924 ja 1925 ikäluokista sekä kantahenkilökuntaa.

Nuorukaisten sotana ja lasten ristiretkenä tunnettu asemasota eteni käytännössä niin, että suomalaiset olivat omissa asemissaan ja saksalaiset omissaan. Joitain partiokahakoita käytiin. Suomalaiset käytännössä odottivat, että Saksa jatkaa suunnitelmansa mukaista vetäytymistä.

Saksalaiset vetäytyivät Sturmbockista 10. tammikuuta 1945. Suomalaiset saivat asemat haltuunsa ilman taisteluja, mutta joutuivat purkamaan saksalaisten ansat ja miinoitteet niistä.

Tänä päivänä Sturmbockista on joitain jäänteitä nähtävissä maastossa, mutta käytännössä ainoa säilynyt osa ovat Järämän linnoitteet. Ne on entisöity ja paikalla sijaitsee vuonna 1997 avattu museo, jonka pysyvässä näyttelyssä kerrotaan sota-ajasta Tunturi-Lapissa.

Eräs arvoitus on, mitä linnoitteet rakentaneille sotavangeille kävi. Paikallisen huhun mukaan nämä teloitettiin ja upotettiin soihin, mutta tutkijat uskovat, että vangit palautettiin sodan loputtua Neuvostoliittoon.

Uudelleen rakennettu saksalaistyyppinen korsu Järämän alueella. (Kuva: Lisenssi / Wikimedia Commons)

Lopputalven ja alkukevään mittaan saksalaiset vetäytyivät kohti Kilpisjärveä ja Norjaa. Suomalaiset seurasivat perässä. Sota pysyi asemasotana, johon kuului toki satunnaista partiotoimintaa, jolloin myös vihollisia kohdattiin.

Viimeiset laukaukset saksalaiset ja suomalaiset vaihtoivat, kun tiedustelupartiot kohtasivat 25. huhtikuuta 1945. Kaksi päivää myöhemmin saksalaiset vetäytyivät Suomen alueelta, ja tähän päättyi paitsi Käsivarren asemasota myös koko Lapin sota, Suomen osuus toisessa maailmansodassa ja Suomen alueen sotahistoria. Tuota päivää, 27. huhtikuuta, on vietetty vuodesta 1987 kansallisena veteraanipäivänä.

Lapin sota loppui Kilpisjärvellä 27. huhtikuuta 1945, kun viimeiset saksalaiset poistuivat Suomesta Norjan puolelle. Kilpisjärven aluetta ja Saanatunturi kuvattuna maaliskuussa 2012. (Kuva: Lisenssi / Wikimedia Commons)
Suomen sodat loppuivat 27. huhtikuuta 1945, kun saksalaiset poistuivat maasta. Suomalaiset pääsivät nostamaan lipun kolmen valtakunnan rajapyykille tuona päivänä. (Kuva: Sotamuseo / Lisenssi / Wikimedia Commons)

Lapin sodasta on kulunut 80 vuotta. Viimeiset saksalaisjoukot poistuivat Suomen maaperältä huhtikuussa 1945. Suomenmaa seuraa juttusarjassa Lapin sodan tapahtumia ja siihen liittyviä ilmiöitä huhtikuulle saakka.

Lähteitä ja lisätietoa

Kallioniemi, Jouni: Lapin sota 1944–1945 Suursodan loppunäytös pohjoisessa. Raisio: Teospiste Oy, 1989.

Ilta-Sanomat 5.7.2017

Yleisradio 18.10.2017

Oulun Reserviupseerikerho

Enontekiön kunta, Enontekiön historiaa

Enontekiön kunta, Sturmbock –Järämän linnoitusalue

Sodan muisti -sivusto, Sturmbock-linja

Lapin sota

Lue kaikki Suomenmaan Lapin sotaa käsittelevät jutut täältä.

Lue myös

"Mies meni kahtia" – Lapin sodan pirullisin ase hypähti ja tappoi yllättäen

Miinoihin kuoli kolmatta sataa ihmistä vielä Lapin sodan jälkeenkin
23.11.2024 20:00

Lapin sodan viimeisessä taistelussa ei voinut lopulta kuin odottaa – jänkien, vaarojen ja tunturien Lapissa edettiin ja eksyttiin pimeässä

Tankavaaran taistelu päätti Lapin sodan aktiivisimman vaiheen
10.11.2024 15:00

Taistelu täynnä täpäriä tilanteita – menikö mottimestarien maine Muoniossa?

Lapin sodan viimeiset suuret taistelut käytiin lokakuun lopussa 1944. Muonion taistelussa suomalaiset yrittivät useaan otteeseen motittaa saksalaisia, mutta onnistuminen oli tiukassa.
3.11.2024 9:30

Tutkija: Lapin sota on Suomessa unohdettu, vaikka se kosketti tuhansia siviilejä – "Monille tulee yllätyksenä"

80 vuotta sitten syttynyt Lapin sota oli jatkosodan jälkinäytös, mutta silti se oli raakaa sotaa, tietokirjailija Mika Kulju sanoo
14.9.2024 10:00

Aihetunnisteet

enontekiö Historia kansallinen veteraanipäivä Kilpisjärvi Lapin sota lappi natsi-Saksa Norja sotahistoria toinen maailmansota

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Bidenilta vastaus Trumpille
Uutiset | 14.7.2025 12:19
Trumpilta jysähti kova uhkavaatimus Venäjälle – Ukrainalle luvassa massiivinen aselasti
Uutiset | 14.7.2025 18:30
”Suuri käänne” – Trump antoi Patriot-lupauksen Ukrainalle kriittisellä hetkellä, sanoo ilmatorjunnan asiantuntija
Uutiset | 14.7.2025 14:38
Bussivaras ajeli pitkin Helsinkiä, otti pari matkustajaakin kyytiin
Uutiset | 15.7.2025 15:39
Mitä kuuluu ampiaisille? – Tutkija kertoo
Uutiset | 14.7.2025 21:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Vaikka on helle, pöytätuulettimia ei enää osteta – S-ryhmän data kertoo, mikä ratkaisee
Uutiset | 15.7.2025 22:00
Rakastettu Caravelle siirsi Finnairin suihkukoneaikaan – elegantti ranskalaiskone ei unohdu koskaan
Uutiset | 15.7.2025 21:05
”Kun ei ole 30 vuoteen edes joulukorttia tullut” – Voiko jälkeläisensä jättää ilman perintöä?
Uutiset | 15.7.2025 21:00
Lapsettomat jättävät usein sukulaiset pois testamentista
Uutiset | 15.7.2025 20:00
Päätös Venäjä-pakotepaketista lykkääntyi jälleen, Slovakia vastusti
Uutiset | 15.7.2025 18:50
Asiantuntija arvioi Trumpin 50 päivän määräajan kytkeytyvän Putinin vierailuun Kiinassa – ”Ei se ole hatusta vedetty”
Uutiset | 15.7.2025 16:31
Bussivaras ajeli pitkin Helsinkiä, otti pari matkustajaakin kyytiin
Uutiset | 15.7.2025 15:39
Eurosetelit menevät uusiksi – teemoissa jokia ja lintuja
Uutiset | 15.7.2025 14:54
Halla-ahon avustaja syytteessä luottamusaseman väärinkäytöstä
Uutiset | 15.7.2025 13:49
Venäjä haluaa aikaa vastaamiseen Trumpille
Uutiset | 15.7.2025 13:49
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Vaikka on helle, pöytätuulettimia ei enää osteta – S-ryhmän data kertoo, mikä ratkaisee
Uutiset | 15.7.2025 22:00
Rakastettu Caravelle siirsi Finnairin suihkukoneaikaan – elegantti ranskalaiskone ei unohdu koskaan
Uutiset | 15.7.2025 21:05
”Kun ei ole 30 vuoteen edes joulukorttia tullut” – Voiko jälkeläisensä jättää ilman perintöä?
Uutiset | 15.7.2025 21:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Demokratian ja diktatuurin perusarvot
Mielipide | 15.7.2025 10:27
Lukijalta: Eriarvoistava digimaailma
Mielipide | 14.7.2025 13:09
Lukijalta: Mistä ihmisen tuhoava käyttäytyminen johtuu?
Mielipide | 14.7.2025 13:02
Lukijalta: Puun myyntiverotus puolitettava kuten Vanhasen hallituksen aikana
Mielipide | 14.7.2025 12:58
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Puun myyntiverotus puolitettava kuten Vanhasen hallituksen aikana
Mielipide | 14.7.2025 12:58
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Lännen aseavulla ja Venäjä-pakotteilla Ukrainan sotaa tuskin saadaan loppumaan
Mielipide | 14.7.2025 12:35

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste