"Suomesta on tulossa kyökkikieli" – Keskustan Honkonen vaatii kielilain tiukentamista
Keskustan kansanedustaja, varapuheenjohtaja Petri Honkonen on huolissaan suomen kielen aseman murentumisesta. Honkonen vaatii kielilain muuttamista, ja mallia siihen hän hakisi Ranskasta.
Honkosen mielestä julkisissa tiloissa, kuten virastoissa, oppilaitoksissa, opasteissa ja mainoksissa on kiellettävä vieraskielisten tekstien käyttö ilman painavia perusteita.
– Jatkossa julkisten merkintöjen tulee olla suomeksi tai ruotsiksi. Viranomaisten on myös aina viestittävä lähtökohtaisesti kotimaisilla kielillä, entinen tiede- ja kulttuuriministeri Honkonen sanoo tiedotteessa.
– Kotimaisten kielten keskukselle on annettava viranomaisvaltuudet puuttua yhteiskunnassa ilmeneviin kielirikkomuksiin. Vastaava järjestelmä on otettu käyttöön Ranskassa, hän avaa.
Eduskunta käy keskustelun kotimaisten kielten asemasta keskiviikon täysistunnossa, Kalevalan päivänä. Keskustelualoitteen teki keskustan Pekka Aittakumpu, ja allekirjoittajissa on keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajia.
Honkosen mielestä ”suomesta on tulossa kyökkikieli, jossa korkeasti koulutetut käyttävät myös virallisissa yhteyksissä sekä julkaisuissa yhä enemmän englantia ja suomea sekaisin”.
– Kieli rappeutuu, koska uudissanoja ei edes yritetä luoda suomalaisiksi. Suomessa on vallalla harhainen käsitys, jossa kuvitellaan kansainvälistymisen tarkoittavan kaiken muuttamista englanninkieliseksi.
Honkosen mukaan korkeakoulut ovat tästä rujoin esimerkki.
– Korkeakoulut toimivat nyt vastoin lakia. Niissä järjestetään suomalaisten opettajien kursseja suomalaisille, mutta opetus ei ole suomeksi tai ruotsiksi.
– Suomalaisilla on oltava oikeus saada laadukasta koulutusta kotimaisella kielellä. Yliopistoissa opinnot kandidaatin tutkintoon saakka on lähtökohtaisesti suoritettava kotimaisilla kielillä, Honkonen vaatii.
Honkosen mielestä ulkomaalaisperäisiltä työntekijöiltä pitäisi rohkeasti vaatia kotimaisten kielten osaamista.
– Jos olet vuosia Suomessa ja olet jäämässä Suomeen, pitää sinua ohjata myös ymmärtämään suomen kieltä. Nyt emme tue emmekä vaadi kielen oppimista tarpeeksi, hän näkee.