Aittakumpu haluaa varjella suomen kieltä englannin ylivallalta – esittää uudistuksia palvelualoille ja oppilaitoksiin
Eduskunta käy Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä ajankohtaiskeskustelun suomen kielen asemasta. Keskustelun pohjana on keskustelualoite, jonka ensimmäinen allekirjoittaja Pekka Aittakumpu (kesk.) vaatii puheessaan kielilain uudistamista.
– Lakiin voitaisiin asettaa myös yksityisen sektorin toimijoille vaatimus tarjota palvelua suomen kielellä. Esimerkiksi Virossa ja Ranskassa kielilaki velvoittaa myös yksityisiä palveluiden tarjoajia. Noissa maissa kahvila, jossa palvellaan vain englanniksi, on laiton, Aittakumpu sanoo.
Aittakumpu toteaa, että kansallisen heräämisen ja itsenäisyyden tavoittelemisen aikoina keskeisenä välineenä oli suomen kielen vaaliminen ja edistäminen. Suomi haluttiin niin hallinnon kuin tieteen ja taiteen kieleksi. Nyt kehitys on Aittakummun mukaan päinvastainen, kun yliopisto-opinnoissakin englanti on paikoin kasvattanut asemaansa ainoana kielivaihtoehtona.
Aittakumpu korostaa, että suomen kielen asemaa tulee varjella erityisesti englannin kielen ylivallalta. Hän esittää suomen kielen parempaa huomioimista myös tulevassa perusopetuksen opetussuunnitelmassa.
– Opetussuunnitelmassa tulee määritellä nykyistä tarkemmin tavoitteet lasten ja nuorten lukemiselle, lukutaidolle ja suomen kielen oppimiselle. Esimerkiksi Viron kouluissa lukeminen on tarkemmin säänneltyä ja lasten edellytetään lukevan enemmän.
Aittakumpu vaatii, että yliopistot ja oppilaitokset tulee velvoittaa siihen, että tutkinnot tulee pystyä tekemään suomen kielellä kaikilla tutkintotasoilla.
– Monilla aloilla ei ole enää mahdollista jatkaa opintoja kansalliskielellä kandivaiheen jälkeen, vaan maisteriopintojen kohdalla siirrytään englanninkieliseen opetukseen. Tämä ei ole oikein. Yliopistojen rahoitusta pitää sitoa tiukemmin siihen, että suomenkielinen opiskelu on mahdollista.
Aittakumpu korostaa, että äidinkielen osaamisella ja lukutaidolla on yhteys kaikkeen oppimiseen.
– Äidinkieli on sydämen ja järjen, tunteiden ja ajattelun kieli. Köyhä kieli, köyhä ajattelu. Rikas kieli, rikas ajattelu. Suomen kieli on suomalaisten sampo, joka jauhaa jatkuvasti ja loputtomasti hyvää.